Saturday, October 16, 2010

Kenangan Itu.......bawa aku kenal siapa aku

salam pagi semua...erm,dikala mata mengantok membuat stats yang lum siap lagi,terasa diri ini nak rest sekejap dgn mengimbau kenangan paiht yang aku telan hmpir 2 tahun yang lalu.xdleah pahit sangat,masam2 manis je.erm...NAJIHAN AWANG@ ALI...seorang pelajar perubatan sesi 2008/2009..kemudian beralih ke kos sains matematik...erm,knpe jihan,nape tukr kos,medik susah ke,x minat ke,x boleh catch up ke.napa dari dulu ambil jgk..erm..itulah persoalan orang sekeliling aku...emm...xtahu napa nk cite perkara ni,tpi inilah dlaam sejarah hidup aku,aku tersungkur ke bawah.allah itu MAHA ADIL,DIA akan sedarkan kita dikala kita alpa..ye benar,kejayaan semasa matrik,sekolah adalah kngn manis.ibrt kata abg ku,sebelum aku msk universiti,awk belum rasa lagi dugaan dan cabaran,dahulu aku xknl itu smeua,kerana nikmat allah itu membuatkan aku x knl apa erti ujian,sehinggalah aku masuk kos perubatan..erm,allah tahu niat aku...xterlints alngsung aku suka medik...erm,aku xde rasa apa2 ambil medik..huhu..so dont push me being other than what i want.aku sayang ma dan ayah.apa mereka ckp,xde lak marah...ma...yann mintak maaf ma,yann x dpt jadi doktor,tapi yann akan cuba dapatkan PHD....erm,ma x hrp semua tu kan,ma nak aku jadi anak solehah..ma selalu nk aku jadi ustazah.ma cakap aku boleh jadi ustazah,aku nak jadi cikgu,nnti kalau aku ada rezeki,aku akan kembangkan ilmu aku,,,ma,yann sayang sangat ma,...time dpt upsr,pmr,spm dan matrik...ma peluk aku kuat..kuat sangat..aku bangga dapat bhgiakan ma dna ayh dengan kejayaan aku.teringt time sekolah,aku diumumkna pelajar cemerlang.ya allah bukan nak riak.tapi aku puas sebab ma dan ayah menangis melihat aku berjaya.alhamfulilah penat lelah ma dna ayah membuahkan hasil.
ayah, mintak maaf tau hari2 ayah selalu hantar yann g sekolah padahal dah naik bus,tapi selalu lambat smpai pak sheikh(driver bas) mls dah tggu aku..ayah banyak berkorban kt aku,.time balik kls tmbhn,kalau hujan,ayah yang kena hujan,bile naik motor ngan ayah,aku selalu nekad,aku nak bljat betul2.nak ma dan ayah bhgia tgok aku..
ma....dulu masa kecik2 aku selau geram.hehehe.aku bongsu,tp ma xde pun manjakan aku,jd masa kecik aku rapat ngan ayah,hehehe..selalu gaduh ngn ma.jeles tgok ma manjakan abg dan kakakku yang lain...sekarang bila dah beasr,ma dan aku saling bercerita.aku syang sangat ma skrg,lps solat je mesti teringt kat ma..erm,rindu tido sma2...erm rindu tgur ma mengaji,rindu sangat kat ma....erm,aku cuba jadi anak baik...cuba dan cuba,ya allah terima kasih ye...aku bangga ibu-bapaku sangat menjaga anaknya ini..displin dna hormat pada ornag,x membazir dan ilmu agama..subhanallah...dulu2 duk bilik single,tiap2 apa aku buat mesti igat pe ayah dna ma pesan.."lain kali xde orang tutup api,membazir,jangan guna banyak air,allah x suka itu amalan syaitan,rugilah kita.bila basuh pinggan jgn rpt sgt baju ngn sink,nnti basahlah bju,bila jemur kain,jemur elok2,bila sapu rumah kena sapu dua kali bru nmpak bersih,bgun tido terus mandi ,bru segor,belajar sungguh2,jangan main2....
SEMOGA ALLAH MERAHMATI KALIAN..AMIN
MU SALMAS RAMLI &AWANG@ALI MUHAMMAD

Sunday, October 10, 2010

:10.10.10:

SALAM.......
subhanallah,terasa nikmat hari ni,bgun2 je,.allah bagi semangat untuk aku serius dalam apa aku buat.meskipun aku rasa terlalu banyak doasa aku buat,semoga aku jadi lebih baik dan hampir padamu,ROBBI.....xde apa nak cite.tadi tgk fb semua tulsi date hri ni...10.10.10..cantikkan,salam kelahiran dayah...hri ni hri kelahiran dia....dan hri ni jgk angkasawan,sheikh muzadphar kawin(sory kalau salah eja).....erm,semalam aku makan  ngn member yang agak rpatlah.dia cakap rmai nak kawin masa bljr ni,tergaman bila thu kak yang aku knl nakkawin thun depan.hohohoho...erm,aku lak?erm,xleh kawin awal2.xde pun dalam planning aku. si dia pun cakap kawin 2016...tuo kerepot dah aku time tu,.....erm,aku x nak mghrp pada sapa2....tkutlak kalau x jadi....so,blaajr hbis dulu ye cik jihan,cita2 utamakan dari cinta ye..hehehe....so utamakan mana yang patut...insha allah,erm,moga azam aku untk lebih dekat pada allah,itu yang lebih utama.insha allah....
akhir kalam.wassalam~

Friday, October 8, 2010

CORETAN DI AWAL PAGI =)

SALAM,erm,terasa masa berlalu begitu pantas.tiba2 jiwa ini merasakan kenapa aku perlu buat semua ini.dunia...hanyalah sementara,kita semua terlalu kejar dunia...ada apa dengan dunia,terngiang-ngiang pesanan mak aku,"erm,nanti kat kubur,allah tak tnye pun reslt perekse(exam) berapa,allah akan tanya solat kita dulu,amalan kita"...ni,time aku duk sibuk2 study smpai lengah2 solat.erm,btullah tu,kadang2 aku dapat rasa aku terlalu kejar dunia,moga kekuatan dalaman dapat menembusi diriku yang kian hanyut dengan kemewahan dunia,aku tak mahu ini smua,anjakan paradigma yang besar perlu aku buat,ayah aku selalu pesan" makin lama hidup sepatutnya kenalah makin matang".ayah aku rajin,kalah aku,rindu ayah dan ma.tak sabar nak balik,nak dengar ma dan ayah membebel pada anak bongsunya ni..erm,insha allah 19 hb mereka berdua akan berangkat ke MEKKAH untuk menunaikan haji,ma...hehehe.dulu selalu berangan-angan nak p kan,sekrg hajat ma dah tercapai,sellau betulkan bacaan ma..btulkan ma time ma slah baca quran,selalu borak ngan ma berkaitan hal2 agama.suka bila borak ngan ma dan ayah,,bila berdiskusi tentang topic agama,rindu tengok progrm al-kuliyah,forum perdana dan mcm2 agi progrma.erm,cmne raya haji nnti,erm,xpelah yg penting ma dan ayah dpt haji mabrur,amin.....rahmati mereka berdua ya allah..amin~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...