Wednesday, May 25, 2011

NOgori Sombelan :)

hrmm,keboringan sangat.dah pagi2 buta,masih lagi tak ngantok.terasa nak kongsi p program anjuran  anak negeri sembilan pada 1-6 Februari yang lalu..hahha.dah lama dah,baru nak post,sebelum ni malas,tapi tadi duk tengok pic2 dia.teringat pengalaman manis.siap masuk paper lagi.hehehe.utusan je.baru tahu macam mana kena interview dan dapat tengok sendiri tulisan wartawan tu.serius macam cakar ayam.hanya dia je paham apa dia tulis,yang kita nampak garis straight je.hehehe.1-6 hb,memang lama.dan sekarang pun nak cite,ingat-ingat lupa je jom cite.pada 1hb februari,mula-mula,awal pagi lagi kena bangun.saya sanggup korbankan cuti raya cina,semata-mata mau join program ni.hehe.at least got experience. okeyh,hari pertama tu,mula2 kena kumpul dekat masjid,ambil baju dia,kena pakai baju tu.ada 6 buah bas,seronok dan rupa-rupanya buka budak ukm je,u lain pun ada, upsi, uum, usim, utem ,ukmkl(budak nursing) dan ada jugak kolej-kolej(sory,x ingat nama). lepas tu,dengar taklimat polis..oooooo,inilah orang bru nk berprogram. rupanya program yang join ini gah jugaklah.hoho.bru tahu,dah masuk siri ketiga dan dapat tajaan kerajaan negeri...fuhh.pastu time kitaorg p ni,konvoi tau,siap ada polis ikut,yang syok tu..memang konfirm tak jem dan lmbt. yelah,jalan xpernah berhenti,macam jalan atas karpet merah..straight je.macam org kerabat raja pun ada.walhal naik bus ukm je.hahaaha. tapi best,masuk jalan kampung,tengok kg2 dekat area sepang. seronok.
tempat pertama sampai ialah pantai Port Dikson. cantik tempat tu .kami dibahagikan ikut bus yang naik, lepas tu kami semua bergotong -royong bersihkan tempat.hehehe.seronok.dan at least dapat kawan baru, Mala nama dia.  ni kawan baru pertama lah.duk sebelah dalam bus.ini pic time kutip sampah.ada pertandingan group mana dapat kumpul sampah paling banyak.ok,group bus b(bus saya) dapat nu 2.ok lah tu.hehe.dapat towel dari majlis perbandaran Port Dikson.dapat 2 lagi biru dan merah.

Lepas tu,kami semua pergi ke kg sg jernih, sg tak nmpak lak jernih / x,yang perasan,tahi lembu dekat negeri sembilan memang banyak..huhu.okeyh,di kg ni kami semua diserahkan kepada keluarga angkat masing2.ini pic ngan saadah,adik-beradik agkt dan anak saudara mak angkt,jawahir nama dia.hehhe..manja betul adik ni. malam program dekat balai kg,asyik ngan kami kakak2 angkatnya..


banyak nak cite.tapi yang pengalaman best sekali, pergi Istana Seri Menanti. memang lawa sangat.banyak aktiviti kat sini,antaranya ialah permainan tradisional(ting-ting,main tudung botol, congkak,batu seremban dan banyak lagi), sukan (tarik-tali,bowling dengan selipar,sepak takraw),MAKAN BERSILO(hruf besar,sebab best dapat rasa masakan org nogori).hehehe...seronok sangat.hehehe.tak lupa dengar asal-usul adat perpatih.memang baguslah info dia.

ini geng2 pelahap.hahah..hano,eqo.jihon,malo,diano dan juliano.teruk betul kami,haha mentang2 nak bleajar bahasa nogori,habis nama pun bertukar.hehe.suka berkawan dgn mereka,wlaaupun ada yang junior dan senior,kat sini semua macam sama umur.perangai gila-gila.sayang kamu semua..hehe.makanan sangat sedap.memang licin dibantai oleh kami semua.hehehe..
ini semua duk tunggu time nak main tarik upih.hahha.macam2 gaya ada.seronok.
hehee...memang best petang tu.siap tv9 mai .lama dah tak main permainan tradisional.huhu..betul2 ingat zaman kanak-kanak dulu.
pemandagan dari atas istana.cantik kan..subhanallah =)
ini pemandangan luar istana.cantik kan??=p.

haaaaaaa..ni time mengoja dekat sebuah kampung.fuhh,memang best,first time masuk sawah,first time tangkap ikan keli dalam sawah guna tangan.hepi sebab dpat tangkap beberapa ikan keli...(ditolong oleh bebrapa orang kawan jgk)=p.

okeylah sapa-sapa free,p lah kenali budaya negeri sembilan,memang puas hati tau.kalau nak tahu negeri paling banyak muzium adalah negeri sembilan.ada 6 muzium,mantaplah...
this pic 6 sekawan before naik bus buat kali terakhir.huhu..sayang korang semua.syukur berkenalan dengan diaorg,p mana2 berenam.seronok.alhamdulilah.selesai jelajah kami ke seluruh nogori sembilan.very appreciate this sweet memories .
terbaik!!!
last pic,hepi ngan malo coz page yang tu,ada state nama kami.hehhee.....siap gtau kos dan asal mana.tu yg gembiro sakan tu...=)))


Monday, May 16, 2011

:: TAMATLAH 2ND YEAR WELCOME 3RD YEAR ::

hai semua,alhamdulilah saya dah berjaya habiskan tahun kedua.banyak pengalaman yang sedih dan gembira ketika tahun kedua.especially bila mengalami sakit mata dan juga terpaks ambil peperiksaan ganti.time orang lain dah sibuk cuti,aku duk sibuk menelaah.betul2 menguji sejauh mana ketabahan dan kesungguhan aku.huhu.seronok jugak,at leasrt pensyarah dan staf2 ramai kenal aku.huhu.alhamdulilah. erm,lagi satu semester kedua,aku banyak kena buat tugasan berkumpulan. biaselah kan.bila kerja berkumpulan ni,memang aku lemah,sebab kebanyakannya akulah yang jadi ketua dan akulah yang banyakbaiki dan buat.huhu.bukan nak merungut,tapi mereka ni aku dah bagitau apa patut buat,tapi cara buat bukan student universiti.tak tahulah maybe takde masa ke atau malas.aduiii..sabor jelah. sebab tu aku kalau boleh apa2 nak buat individual.huhu. namun aku akur,setiap pe yang berlaku ada hikmah,sabar jelah jihan ye.syukur pada ALLAH,lepas keluar medik,pejam celik-pejam celik,aku akan masuk tahun akhir pada bulan sembilan nanti dan aku juga diamanahkan sebgaia YDP kelab matematik.macam berat jugak,tapi aku yakin,aku dan rakan-rakan mampu menggalasnya.semoga ALLAH mempermudahkan urusan aku.jom usha planning untuk cuti ni:
1- bulan mei ini : duk umah,tunggu masa nak jadi bidan.akak yang sulung nak bersalin.
2- bulan mei smpai bulan ogos : ajar anak-anak saudara.hope terbuka minda dan paling penting iman sentiasa terpelihara.
3- bulan jun sampai ogos: ok,ingat nak cari duit sikit dan pengalaman,kalau dah xde keje sangat plan nak mintak keje cashier je kat pasaraya depan rumah ni.gaji rm800.ok lah tu.boleh tampung belanja.
4-bulan september: insha allah semasa raya ke-5 akan berangkat ke London.dalam 10 hari berada disana. dan dijangka ke Paris juga.insha allah.buat masa sekarang hanya berdoa agar dipermudahkan dan diberikan kesihatan yang baik.amin...

pada masa sama study topik2 yang akan dipelajari dan masih lemah .hope everything going well.insha allah..

Monday, May 9, 2011

::Bila Iman Dinilai Oleh Manusia::

erm...apa khabar semua,sudah lama tak update blog.alhamdulilah mata dah kembali seperti sediakala. Bersyukur kehadrat Ilahi dengan kurniaanNYA ,ujian itu membuatkan saya yakin ALLAHs entiasa dekat dengan diri yang masih lemah dan goyah dengan agama..erm,,kenapa orang boleh nilai iman kita,saya bukan tak suka tapi bagi saya iman itu sesuatu yang subjektif untuk dinilai dan pada ,hanya ALLAH penilai untuk saya. kenapa saya cakap macam tu,sebab kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita buat tu riak ke atau ikhlas kerana DIA..erm,jadi bila orang cakap,"iman aku tak sekuat engkau..,"yelah awak kan kuat iman"...no,,,salah sangat2...sape kita nak judge orang,bagi saya tak kira satu pujian atau penghinaan ,ini adalh privacy setiap  antaera hamba dengna penciptaNYA....erm,saja menjaidkan ini isu,kerana diri ini bimbang,kadang2 mulut orang boleh membuatkan kita riak dan rasa diri lemah...allahurabbi...semoga kalian terusberusaha mendalami danmengenali PENCIPTA kita..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...