Friday, September 30, 2011

CANTIKNYA................

SALAM,cantiknya....hehehe...teruja sangat bila tengok design quran-quran sekarang,padanlah dengan harganya. dah usha dah 2-3 kedai yang dibuka di pusanika(ukm). biasalah awal-awal sem mesti ada orang menjual baju-baju,tudung, buku-buku dan makanan-makanan. macam tahu je,semua budak ukm tengah kaya awal-awal ni.hahaha..saje nak tulis blog tentang quran yang dibeli tadi. Sebenarnya dah ada 1 yang jadi rutin harian.tapi tadi,mula- mula nak belikan untuk kak ita,dah usha kedai-kedai sebelum ni,tapi tadi tertarik dengan kedai dekat TELAGA BIRU...cantiknya,,hehehe...bgus sangat,kebetulan kak ita tak leh baca tulisan kecik-kecik,quran tu besar jugak tulisan dia,dan yang paling best dalam tu ada rujukan dari belakang macam buku rujukan,.contohnya korang nak tahu tentang aurat perempuan,so dekat belakang tu akan bagitau kita ayat dan surah mana,jadi lebih mudah untuk kita rujuk dan memahami sesuatu dalil yang ALLAH turunkan. ada jugak penerangan tentangnya.itu yang seronok tu.cover quran ni pun cantik.hehehe.....oleh sebab saya pun berkenan,belilah jugak.yang jaga kedai tu cakap hrga asal rm75.dan saya beli dengan harga RM60 setiap satu.huhu...teruk lak mintk kurang banyak sangat....xpelah,mereka pun paham,kamikan student...yeay..dapat quran yang cantik dan penuh dengan fadhilat....alhamdulilah =)



Tuesday, September 27, 2011

KAWAN...PERLU KE???

SALAM semua.hampir kesemua plan yang dicatit sebelum ini dilaksanakan,alhamdulilah.hrmmm...kawan..perlu ke?maaf sangat-sangat,kadang2 blog ni je tempat meluah apa yang terbuku dihati. tentang kawan sek menegah...hrmmm.....baru-baru ni,tertengok fb member.eh,time bila mereka semua jumpa,siap p tengok wayang,tak ajak diri ni,sedangkan kami semua dulu rapat.ok,malas nak pikir panjang-panjang, kebetulan time mereka pergi,time tu tengah cuti keje,time tu je nak tolong mak kat dapur,tolong kemas rumah.hrmmm..time ni malas lagi nak pikir...then,tup2 dengar member nak tunang,mesej cakap nak tunang..ok paham..lagipun,time tu nak p london dah.mak pun tak bagi sebab time tu raya,jadi kena tolong mak kat dapur,layan tetamu.hari berangkat ke bangi  sehari sebelum p london,dapat msj dari rakan,tanya diri ini dimana...sebab malas nk heboh-heboh p london,terus cakap ," saya dah on da way nak blik ukm". senang cite.then tibe-tibe dapat "misscall" dari rakan,kebetulan phone silent.then tiba2 dia call ," jihan,jihan kat mana tu? jihan p london ke?" dah bocor rahsia...hrmmm..kawan yg nk tunang tu  mmg xleh simpan rhsia..benci....huhu...dan oleh sbb dah terpksa diri ni terus jwb..ye...a'ah....huhu..terdgr keriuhan dari luar telefon...ooooo,si yg bertunang,si yg msj,dan si yg call ini..jumpa satu tmpt..ok...fine...........mmg korang nak sisihkan diri ini..hrmmm......diri ini memang dh tawar hati dekat korang....dan bru-bru ni, "ym" dgn si call hri tu...diri ini cakap,oooo p jalan x ajak pun..dia pun mjwb..la ingtkan si tunang tu bgtau..hrmmm...ok,diri ni cool lgi..then,bila dia ckp,masa si tunang ni gtau dia nk tunang,dia yang ckpkan supaya si tunang ni gtau diri ni..ok2...dri ini dah paham..ingatkan dendam lama dah pulih..rupanya si tunang ni masih ada dendam dengan diri ini...then,dengan sepantas kilat,diri ini delete si tunang tu dri fb diri ini...buat apa simpan kawan yang tak anggap kita kawan....hrmmm....................melihat kembali kisah silam...diri ini bukan nak membanggakan diri,tapi kenyataannya smaa kelas tuisyen dengan si tunang.mungkin dia rasa tersisih sebab cikgu2 tuisyen selalu puji diri ini.kawan-kawan tuisyen selalu respect diri ini...hrmmmlagipun,kami berdua je sek lain..so....sejak itu,memang nampak perbezaan dia.....ok.......diri ini,malas nak membenci..tapi kalau kena atas kepala kornag..pe yang akan korang rasa...............................ALLAHUAKBAR.....ALLLAH punya rencana hebat...aku sabar keranaMU.....dahlah.....lega sikit bila tulis..jiha,,,,sabar ye...huhu.....moga aku lebih jadi matang....wassalam....

Saturday, September 17, 2011

Part Time In Sem Break =)

Salam semua,alhamdulilah cuti semester sudah habis,dan inilah tahun terakhir aku dalam ijazah sarjana muda sains matematik. insha Allah jika diberi peluang mau sambung ke master dan phd.amin. ok,saja nak share pe yang aku buat time cuti hari tu,as what im plan,mula-mula nak keje cashier dekat umah,memandangkan pakaian dan time keje dia yang aku tak berapa suka,so finally i'm decided to work as receptionist kat HOTEL SHAFURA.alhamdulilah,duration keje dari pukul 8pg sampai 5ptg. kebetulan anak owner hotel tu,adik yang pernah belajar tuisyen dengan aku.dan surprisely akak dia best friend akak aku. mula-mula 
1st week
Tak banyak keje,boss tempat tu cuti bersalin,so aku di monitorkan oleh KAK IKA,atau nama penuhnya nuershafeeqah. kak ika guide cmne nak jawab call, pastu cmne nak buat bil,cmne nak cakap dengan customer untuk menginap,dalam masa seminggu dapatlah catch up semua. hotel yang aku keje ni,rate dia berpatutan, ada yang  RM70 (standard queen),RM100(double king,queen 2single bed), RM150 (superior=mix katil single dan double queen) dan paling mahal RM170 (Family= 2 double bed). kira murahlah.dalam bilik pun dpt wifi,ada aircond, ada mineral water dan kopi free...

2nd week
Oleh sebab tak banyak sangat keje,dengan semangatnya bawak novel dan buku-buku baca tIme jaga kaunter.hehehe...habis jugak buku yang dibawa. time makan,aku pernah tnya kak ika," erm,kak biasanya org jaga kaunter yang dulu-dulu buat apa ek". akak tu pun balas "jihan,biasanya mereka tolong housekeeping jugak"...oooo..then strt dari hari aku tnya tu,aku pun ada jgklah tolong housekeeping,mula2 tolong sapu je,then makin bertambah,aku tolong buat katil....
Others Week

Seronok bila kemas bilik,stepnya mudah je...mula-mula buat katil,ni makan masa seminggu.mula-mula aku tgok je kak ika buat, then lepas 3-4 hri aku try,yess...lepas..hehehe...ok,next kita kena buang sampah lps tu ltk palstik smpah yg bru.then,lap semua kawasan bilik tu,sambil letak kopi dan air mineral,sabun .then sapu,buat bilik air dan mop...aku bilik air je tak buat.sebab tu mmg tugas housekeeping je.huhu...ok,bila dah siap kan,memang rasa hepi sangat sebab bilik tu nmpak kemas sgt....

macam-macam pengalaman ada,yang best bila dapat practise my english.kat hotel ni,ada ambil booking company minyak.HALLIBURTON,TLOFFSHORE dan banyak lagi. mostly ramai org oversea.so, kebetulan kak ika tak reti speaking english,jadi aku selalu tolong translatekan.

lepas tu,time dekat2 puasa ramai lak yang berhenti,jadi gaji aku up sikit hingga rm20 sehari.aku jadi housekeeping merangkap recceptionist....emergency je....kesian jugak tgok kak ika buat sorang2....alhamdulilah, banyak ilmu dapat kat tmpt keje ni,macam-macam ragam manusia yang aku jumpa,ada yang terlalu cerewet dan tak kurang sempoi...semua tu ada hikmah disebaliknya...
coz x sempat ambil gmbr time keje hri tu,usha2 ada org tulis ttg hotel tu,,hehehe...copy jelah pic dia...

pic ats tu bilik family room,best kemas bilik tu.hehhe...pic bawah lak tmpt parking,korang ada nmpk tak ada kereta dalam garaj tu,tu kereta bos aku...so,lps 15 hri puasa aku berhenti.hmpir tiga bulan keje kat situ..coz prepare nk p london lak...banyak tak settle time tu,coz hri2 lps balik keje,tido awal.....baru tahu rasa penat orang bekerja.huhu...apa-apapun,syukur alhamdulilah,sebab pengalaman ni banyak ajar erti kehidupan dan ragam manusia di dunia ini.wassalam.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...