Saturday, October 15, 2011

Keinsafan

Bismilahirahmanirahim,lafaz ini penuh erti bagiku, dengan nama ALLAH yang MAHA PEMURAH lagi MAHA PENYAYANG. Minggu ini telah banyak yang dipelajari, terutama berkaitan dengan erti kehidupan. Terasa diri ini terlampau ego dengan semua benda. Riak dan sombong dengan manusia apatah lagi dengan pencipta.Hmm,aku kelu tanpa seribu bahasa bila hati kecil ini selalu mengata orang lain. Timbul satu kesedaran, najihan, ALLAH yang cipta hamba-hamba  yang lain,jadi setiap manusia ada kelebihan dan kekurangan. Aku insaf  ya ALLAH, terus ku berdoa pada semua insan - insan ini, kerna aku juga jahil malah lebih jahil dari mereka disisi Tuhanku. Maafkan aku, mungkin post-post sebelum ini,aku taksub dan riak dengan apa yang aku ada. Aku betul-betul terkesima bila melihat diri ini taksub dengan kelebihan diri, walhal ALLAH yang bagi semua ini, bukan semata-mata usaha aku. Maafkan aku YA RABBI.mujur Engkau berikan secelit rasa keinsafan dalam diri ini. Terima kasih kepada teman blogku,yang telah membuka pintu hatiku untuk mengubah blogku ini menjurus kepada ilmiah dan mendekatkan kita semua kepada ALLAH.
Tiada jalan yang mudah dalam hidup ini untuk mencapai keredhaanNYA. 
ALLAH jualah tempat kita mengadu dan meminta walau sejauh mana kita berpaling darinya. Paling penting sentiasa memunajatkan diri serta memuhasabahkan diri. Syukuri nikmat yang diberi agar menjadi hamba yang sentiasa bersyukur dan rendah diri .insya - ALLAH.
"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?"[ar- Rahman, ayat 13]



Sunday, October 9, 2011

2nd DAY in PARIS

Salam semua,okeyh,untuk hari kedua ,abang telah membawa kami ke PARIS dan pada hari ketiga dah balik dah.perjalanan ke Paris juga perlu melepasi pihak imegresin,mujur pengalaman imegresin dkt london dulu,membuatkan diri ini xdelah nervous sangat.kami naiki train.makan masa dalam 4 jam,.bertolak tengah hari dan dalam petang dekat2 pukul 5 petang sampai dekat paris.kami menginap dihotel .antara tempat yang dilawati ialah Eiffel Tower dan......seriously nama kat sana pelik,korang tengok2 lah ek....huhu.pengalaman paling manis,of course dapat tengok menara tu secara dekat,cantik sangat.hehehe.





























Saturday, October 8, 2011

1st DAY in London

Salam sabtu semua,saya rasa semua dah maklum semasa raya hari tu,saya telah berangkat ke LONDON. daripada 6 Semptember hingga 15 September.hehehe....alhamdulilah,syukur panjatkan pada Ilahi,saya pergi bersama dengan kak ita.akak ni dah macam kakak angkat saya dan abang saya.terima kasih ye kak ita,kalau kak ita tak teman,mesti mak tak lepas saya p.tapi saya tahu...saya ni degil dan independent tak macam abang atas saya ..kui2...thats the reality.okeyh.jom2.kita cite dri awal.untuk awal2 ni,saya post 1st day jelah dulu ek.zatil,jihan cite dari a sampai z tau.ni pun buat sebab dia suruh letak pic banyak-banyak.ada jugak dalam fb,tapi kat sini leh lah letak gambar gedik-gedik,sebab blog saya tak ramai tahu.hahaha.okey,banyak sangat melalut,straight to the point,saya dan kak ita dah lama booking flight,lama jugak kami mencari mana yang murah dan match dengan time table abang saya yang tengah menyambung PHD nya dalam nanotechnology in law.saya dak kak ita naik ETIHAD.mesti ramai tak tahu kan,ok,flight ni comes from negeri arab bersatu,kami naik dari klia terus ke abu dhabi.kemudian kena tunggu dalam 3 jam untuk ke london.penerbangannya bestlah jgk,saya pun 1st time naik flight,seronok jugak,dan rasa tenang sebab orang islam ramai jugak naik flight ni.okey,saya dan kak ita dapat harga promotion flight pergi balik hanya rm2800 dengan free meal dan lunggage.kira murahlah tu kan....
jom usha 1st picdekat klia

okey,ini dah masuk dekat tempat departue.dah lepas imagresin,hrmm,klia ni memang paling porfesional tau.serius untung sapa duk dekat m'sia.okey,itulah baju 1st pakai .entah tak tahulah lepas tak dengan cuaca dekat London.abang cakap suhu sana 18 degree celcius.huhu..flight kami pukul 8.25malam.wah..berdebar dan seronok ,campur takut.huhu...tawakal dan banyak berdoa je time ni.dah habis call mak,ayah,kakak2.rasa lega sikit,semua mendoakan kami.
Kemudian ,kami sampai abu dhabi.okey,walau nama dia cantik,sistem dia low sangat2.huhu..tak tahulah ,mybe sebab kami sampai waktu awal pagi dalam 12 pagi .jadi semua staff dah blik kot,kami kena tunggu dekat transfer desk,dalam pulul 2.25 pagi flight ETIHAD dari abu dhabi ke london akan menyusul.sambil tunggu,saya online dekat sana.sini dapat internet free...

mujur boleh online,sebab kat sana xde line,kena lah contact abg,inform dia dekat mana,nanti xjumpalah abang dekat London nanti.huhu....alhamdulilah,dalam 7.45 pagi,kami sampai  di London.sampai sahaja,abang bawak kami ke hostelnya.wahh...sejuknya cuaca..fuhh,rasa macam aircond yang berangin.terasa dalam mimpi lak dapat  pi sana.dalam hati bersyukur sangat2 dengan nikmat yang Allah bagi...kami rest,dalam petang kami dibawa oleh abang ke bandar London.....




sampai2 kami pergi MALAYSIAN HALL.Itu kak ita...hehehe....best jugaklah makanan kat situ.lepas tu kami pun menjelajah bandar London.























antara nama-nama tempat pic diatas adalahh big ben, queen elizabeth hall,diasekitar big ben, underground bayswater ,london central mosque dan ....(nmpk gemuk lak.huhu..sebab pakai bju tebl sgt kt dalam)

next destination is PARIS.....xlarat dah,t lak kita post ek....=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...