Friday, September 24, 2010

PERJALANAN INI -----

SALAM SEMUA...
lama tak mengarang kat blog.erm,banyak yang berlagu sejak dua menjak ni.alhamdulilah banyak perkara yang baik dapat.dan tak kurang ujian dan dugaan.al maklum nama pun manusia.erm,terasa masa berlalu begitu pantas,sem niAKU NAK SCORE HABIS2...YES!!!!3.5 ABOVE MESTI DALAM GENGGAMAN...satu berita baik,insha allah kalau dipanjagkan umur dan murah rezeki,aku nak pergi UK time cuti panjang nnti.tak sabar nak pergi ke negera luar...insha allah,kalau diizinkan tuhan...alhamdulilah,daapat tahu urusan haji ma dan ayah dah settle tunggu tarikn nak p aje.alhamdulilah,,,,balik kan ada 2 exam.alhamdulilah pagi tadi exam insurans,,,aku rasa soaln dia direct dan agak senang tapi ramai cakap susah...erm,harap2 aku dapat score,aim nak dapat a...insha allah..salam semua.........

Thursday, September 16, 2010

Aku Ingin Lari!

Untuk apa aku disini lagi
aku ingin lari
jauh..jauh..
kerna hati aku ingin lari
apa nak difikirkan lagi
kata hati kau lari..lari..

Namun dari sudut kecil
hati aku berbicara
jangan kau lari
kerna makin jauh kau lari hanya penat kau dapat
makin jauh kau tuju dia tetap mengejar
makin jauh kau pergi dia tetap mencari
usah kau lari

Aku termanggu sendiri
nak ku lari?
tidak lagi
aku perlu sendiri mencari ketenangan yang hakiki
penuhi hati dengan zikir Ilahi
dan mungkin apa yang pasti
aku harus bangun lagi bukan untuk lari jauh
tapi untuk lari mendapatkan
KEREDHAAN ILAHI
agar hidup aku lebih beerti..

salam one malaysia


SALAM.....
today is Thursday, no feeling,just help my mum and my relatives doing kenduri. oklah today after wake up and pray,help my mum. feel nervous and maybe will get headache, hohoho..just now know that my work and assignment have to do as soon as possible..wowowoo....noooooo....feel tension..hohhoohooo....i need to wake up and no more play.huh.have to check again my time table...allah,please guide my through all obstacles that i will suffer...sometimes feel down.i miss my brother,really miss him,he always remind me...anfd when we chat at ym,he always told me,"najihan belajar betul2.score biar dapat sambung master kat UK."..erm...actually,i dont know who i am...jihan!!!did u crazy...no lah. im not crazy but little bit confuse with myself... actually i miss i who at matriculation...now,feel bad..university life erm..i still adapt and learn new things...dont know what more to write...k lah,times me to study..k,no more tension,pray to allah is best solution...da~

Friday, September 10, 2010

BoNdS oF LoVe

Why are you so sad
And why is it so bad
When some one leaves you behind


Won't you ever know
Don't you realize
It's just a part of life


When you fall in love
With some one some time
It's smile with a broken heart


Oh falling in love
With Allah....


The bonds of love survive
No mountain too high when there's way
Come to Allah you'll never fail
The truth's so close it shall prevail


Allah, we belong to You
And everything we do
We do it all for You


Allah, always by our side
Guiding us to the light
Everything shines bright
No matter day or night

Wednesday, September 8, 2010

EXAM =))))

Salam semua.saya tak tahu universiti lain dah buat lum jadual peperiksaan untuk pelajar-pelajar mereka,ukm dah.hehehe...alhamdulilah.semangat belajar berkobar-kobar bila tgk jadual exam.so,dah boleh buat preparation awal,insha allah,sem ni nak score 3,5 above..hopefully  i will prove it.insha allah.kos sy agak susah,namun tiada apa yang mustahil didunia ni melainkan kita usaha .dan paling penting lilahi taala.insha allah.amin.


1- KAEDAH BERANGKA -26/10/2010
2-ETIKA SAINS DAN TEKNOLOGI -29/10/2010
3-PENYELIDIKLAN OPERASI- 2/11/2010
4- STATISTIK II -8/111.2010
5-KALKULUS KOMPLEKS- 10/11/2010
6-PENGENALAN INSURANS DAN TAKAFUL- 10/11/2010

assignment + raya =???

Salam Satu lebaran.hehehe..poyo je statement tu.hihik..meh sini semua dengar saya punya cite.erm,alhamdulilah sekarang ada kt rumah.hoorey!!!! oleh sebab blog ni diari saya,sebelum dengar mohor2 besar diraja mengumumkan raya,berita yg saya terima ini lebih besar dari itu..hikhik



Assalamualaikum and good afternoon,
I know I have given you the homework, this is extra so that it wont burden you when you come back. Please divide the duties among your groupmates.
 
1. Project - now you are collecting your data and I ask you to tabulate the data during the holidays. The extra work is I want you to do the Introduction till the list of references. In other words the whole report. You can see what are in the report on page 86 which shows you the format of the report. But you donot have to do "terms of references". I want everything to be written in paragraph forms and in detail so that means your method has to be explained in details too, except for the "purpose", this can be written in point forms. Everything that you need to do is in the notes. In the "findings", you explain everything that you have found from your questionnaire, observations and interview. From the questionnaire choose 4-6 questions that is important and answer your purpose to create the charts. Each chart must have explanation of what is the chart all about. How to write this are all in the booklet/notes I gave you earlier (page 86-91). Do not print just save it and I will look at it in the softcopy forms when you come back. I want to see all this in the first week after raya. Then the following week is the presentation week.
 
2. Job application letter and resume - I asked you to find the job advertisement. I have to approve it first before you use it in your application letter. So if you have the advertisement show it to me tomorrow in class.

In the resume you can also include your experiences that you have as a part time worker. Write the date when you start and end the job, the name of the company, your position, the duties of that position and finally the skill that you acquired from it. 
 Thank you. Selamat hari raya and maaf zahir batin and happy holidays for those who are not coming to class tomorrow.


 HA....itulah tugasan aku yang pertama.erm,sebenarnya aku suka lecturer ni ngajar,cuma kdg2 pressure jgk, beliau cerewt sikit,but aku x mau pikir negatif,think + coz nnti mana tau aku keje nnti dpt bos mcm beliau,so nnti xlah pening sgt coz dah ada "experience".hikhik....


TUGASAN SETERUSNYA..
ha,aku dah ada mood nk balik,tiba2 etika pulak lecturer kasi assingment.yeay!!!aku suka..poye je...dalam hati,wah mntap lah aku cuti mengalahkan org keje...byknye assignmnt.tapi...aku suka coz aku kena bc tentang current issue...akku suka bc ttg current issue..at keas tbuka sikit minda yg belum mencecah 360degree,,,dah analytic lum(ni saje relate ngn subjek kalkulus)..hehehe..

TUGASAN YANG WAJIB BUAT
ok, fine,statemnt ini mgtakan,saya ada 2 midsem paper after blik raya:
1)kaedah berangka
2)insurans
kedua-dua subjek ni aku suka,kaedah berangka main kira2 ,aku suka tekan kalkulator laju2.hhehe..,insurans ,aku suka.erm,kadang aku bru thu aku mint subjek ekonomi...nape x ambil aktuari kan..sbb cita2 aku nk jadi menda lain,so aku kena teguh pendirian,x mau tukar2.cm dulu.hukhuk..k,dah...pe lg ye..itu je kot..hahaha...k
selmt hari raya jejan dgn assignmnt anda...sukanya aku...hoho......

Sunday, September 5, 2010

BERAKHIR SEBUAH RAMADHAN....

SALAM SEMUA.rajin sungguh baca blog saya..huhu...erm,apa kena ngn tajuk post ni.jihan sedih,entahlah ramadhan kali ni mcm paling teruk je.harap2 hari2 terakhir ni aku dapat rebut dan mendapat keampunan dari MU.napa aku ckp cmni ek.pertama, aku byk terawih kt surau,kt masjid boleh hitung jari kaki je cukup.xpyh  kira jari tgn.huhu.kedua,baca quran,baca mmglah bc tp x hyati sgt,x bc byk muka surat.sedihnya..ketiga,erm,tabiat buruk dan dosa masih byk,mungkin solat aku terlalu longgar.aku akan cuba perbaiki yg ini.itu je kot.hidup aku macam xde perasaan.napa jihan ckp cmni.aku rasa aku x sekuat dulu,aku rindu saat aku rajin menelaah buku.x lekang tgn dgn  buku.hei..najihan...i have to be strong,sikit lagi nak belajar.you have to prove tht no matter wht happen ,you can do it...ya allah,aku rasa aku jahat sangat.erm..aku cuba ya allah jadi orang matang,aku x mau susahkan mak n ayah aku,aku x nak kecewakan mereka,abg aku yang byk bntu aku,kakak aku yg turt menaruh hrpn pada aku.dan aku ingin jadi contoh pada anak2 saudaraku...bimbing aku,rasa jiwa kosong tanpa keredhaanMU ,semga jiwa ini tidak lekang mengingatiMU YARABBI.........amin........

Friday, September 3, 2010

DIA AKAN TINGGALKAN AKU..

SALAM..hehhe..jejan kembali.huhu...malunya,ramai jugak bc blog saya.ambil yg baik2 je ye..yg bukan2 masuk otak pastu pandai2lah korang keluarkan balik...sape nk tingglkn jihan..mcmlah pakwe..huhu..mestilah pakwe jihan..huhu...ramadhan nama dia.sedih ah,x leh couple lama ngn dia.jihan sem ni bz sgt tp mujur dpt cium kawan  yg rapat ngn  ramadhan ..alquran.hehehe..mujur sempt khtam..erm..mode sedih lak,jihan sebenrnya rasa sedih,sem ni bz sgt,dan boleh hitung ngn jari kaki ini bertemu kekasih hatiku...rmah keduaku..huhu...masjid...jihan rindu sgt kamu...sangat2....huhu..tgk,jihan nk kuar dh air mata,xpelah jihan,kalau bukan kau sapa lg nk tolong mat ...huhu...nak imarahkan surau.xpasal2 nama mat masuk sekali..promote ni.hehehe...td seronok,ada iftar,ada tadarus quran,then moreh.alhamdulilah,aku,husna n sahbt2 yg lain dpt kawal program...namun jauh disudut hati,aku benar2 rindu saat kaki ini melangkah ke masjid,,huuhu..air mata nk jatuh lagi..huhu.moga aku ikhlas dgn apa aku buat skrg,x pyhlah hrp pujian manusia,pujian dari allah lebih utama.huhu.td ngatok,ni tak lak.rasanya aku nak siapkan kekasih aku yg x mati2 lgi ni..aku bru buat dia masuk master...adui..itulah tokoh etika yg aku kenal tulis yg belum siap,sampai bila nk wt ttg dia mati,x hbis2 lg ttg masa dia hidup.hehehe..k,doakn sy ye semua...tq.semoga allah merahmati kita semua.

Wednesday, September 1, 2010

TINDAKAN BIJAK!!!!!

SALAM,hehehe...post ni ditulis selepas cik najihan rasa mengantok membaca dan mengarang tentang kekasih barunya yang sudah meninggalkannya..huhu..sedihkan....KARL RAIMUND POPPER...adui...seronok,tp aku ni ni jenis cerewet...nk perfect,so ambiklah yer...mlm ni nk siapkan sedaya upaya..itu bukan isu yang ingin diluahkan...erm.benda lain sebenarnya.td terbaca satu berita mengatakan sekolah untuk budak2 yang mengandung akan dibuka x silap kat melaka...aku terkejut dan geram,..jika negara kita amalkan hukum hudud insha allah mslh ni akan settle.tp hakikatnya,cmtulah,negara kita ni baik sgt,dan menyedihkan majoriti yg melakukan perbuatan ni org islam, melayu...erm,dimana mentaliti kamu semua...dimana merdeka yang kamu semua laungkan.sedih aku mengenangkan semua ini.bukan mengutuk tindakan kerajaan,cuma langkah  terbaik bagi aku,pengisian rohani dari sekolah lagi amat2 perlu dititikberatkan.aku ingt lagi ada sorang ni,dia dapat a dalam pendidkan moral,tp tgk2 x bermoral pun,jadi jangan asyik nk keje dunia,last2 iman didada kosong dan akhirnya lihatlah remaja sekarang,terlalu obses dengan dunia hingga lupa tanggungjawab pd yg MAHA ESA.....ini pun ingtkn aku yg sering alpa...sedihlah,napa kerajaan lembut sangat,mereka yg bersalah patut dihukum rejam.barulah keinsafan itu akan wujud,kalau hukuman cmni,semua orang tak malu dan kekok sebab kerajaan macam sokong dan boleh bantu.huhu..sedihnya,mesti pihak kerajaan pun pening pikir semua ni...bgi kita yg thu itu salah,jagalah diri masing2.dan paling penting,jangan pandang serong pada mereka yg pernah keterlanjuran,macam lah kita ni baik sgt kan..huhhuuu tak layak pun nk nilai manusia..harap kes2 ini akan berkurang.gusar dihati ini,sahabt nabi pernah berpesan" jika kamu ingin lihat negaramu pada masa hadapan,lihatlah pada generasi mudanya sekarang"..generasi muda skrg???cmne ek.,.korang pun thu kan...nauzubillah.lindungi malaysia ya allah..

BERUBAH

BISMILAHIRAHMANIRAHIM.....
ya allah,,najihan kini tidak seperti dahulu,kenapa ni,.aku kena ingat tujuan aku,aku xleh putus brusaha,aku kena kuat.
tak boleh mengalah dan kena kuat berusaha....aku rindu akan saat bertemu dengan MU....dan...erm,seperti ada sesuatu yang aku patut ubah.maafkan aku ya allah andai diri ini terlalu jahil mengenali mu...malu dan pilu menyusuk kalbu.dahlah jihan,tak mau sedih2 .aku kena bangkit,moga hari besok lebih baik dari hari ini.blog sajalah penguat aku untk belajr.cece..yelah tu.sebelum stdy tulis dulu.moga semangat nak belajar tak luntur.semoga aku lebih iklas pdMU.....semoga hidup aku memberi erti pada semua orang.insha allah.aku suka lagu ni.semoga sapa yg rajin baca blog merapu ni pun suka lagu ni....
video

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...