Monday, December 20, 2010

::KeMaTian Itu Pasti::

Salam semua.lama tidak menulis di blog ini.alhamdulilah,ma dan ayah balik dari mekah dengan selamat. bercucuran air mata kitaorang semua adik beradik sebab ma dan ayah selamat sampai.dari pukul 10 malam tunggu akhirnya pukul 1 pagi baru boleh jumpa ma dan ayah.seronok mendengar mereka bercerita pengalaman disana.semoga haji mabrur disisiNYA...
Itu hanya sedikit perkongsian berkaitan ibu-bapaku,apa yang ingin aku luahkan disini berkaitan dengan kematian..erm...tergaman juga aku membaca dua kisah yang bagi aku banyak mengingatkan aku siapa aku dibumi ini.MATI...aku rasa semua orang takut mati....begitu cantik apa yang allah ciptakan,.tiada siapa pun tahu akan ajalnya....ini ada dua link dari sahabat aku yang menceritakan kesedihan kematian insan yang tercinta dan ketabahan seorang insan yang begitu aku kagumi.
1)http://www-zam.blogspot.com/2010/12/sedikit-cerita-luahan-hati-yang.html
2)http://masafzal.blogspot.com/

Masafzal merupakan seorang dr yang sangat gigih...erm..aku mula kenal akan beliau time aku baca dalam iluvislam.ya allah,beruntungnya ibunya dan dirinya kerna allah menguji mereka dan mereka tabah menghadapi ujian allah...subhanallah...
dan akhirnya perjuangan itu diakhiri dengan sebuah aku rasa bukan kesedihan,erm,allah itu maha kasih-sayang,ini link kata-kata dari mama masafzal yang meninggal duni beberapa hari lali..aku KAGUM dengan beliau!
Assalamualaikum,

Mas Afzal passed away at 2.24am, 18th December, 2010. His papa, brother Andi, sisters Aiysha n Atiqah,uncle Shahrir n me were with him till he breathed his last. He was intubated and n in an induced coma from about 1pm the day earlier because he was having difficulty breathing n his Blood Pressue was getting very low.

Since he was admitted to the Ampang Hospital on December 2nd, he did not get any good night's sleep. Now, he can rest and wait for me n all of us to join him.

I thank Allah for letting me borrow him for the last 26 years. I am also thankful that Allah has given me n my family the opportunity to take care of him while he was in hospital.

Many of his friends visited him in hospital n he could recognise them all, even during the times when he was in a confused n sometimes delirious state because of the infection he suffered n the pure oxygen he was given.

He told me to make sure to wake him up if any of his friends came to visit. "I want to acknowlege their presence", he said. Actually I was surprised he could recognise all his friends who came despite the fact that he sometimes forgot that he was in hospital. At the end of visiting hours, I would ask him about his friends who came and he would describe to me who those friends are, what they were studying, how they met, what activities they have done together n so on. I could see he loved all his friends a lot.

I would always test him to see his state of mind by asking who I am..."Mama", he would always answer. Afzal did not sleep at all the whole night on Thursday and was either reciting versus from the Quran, performing prayers or doing the zikr thoughout the night.I think he was trying to sort things out in his head n said whatever came to mind n since Quran versus were always close to his heart, those versus were among the things he blurted out. I was tired just looking at him but helpless to do anything, other than hold his hand, massage his back n stood by his side n by the graces of Allah, I did not feel sleepy at all thoughout that night. By morning he was exhausted and all my efforts to make him stop n rest failed. The last hour before he was intubated, I kept testing him to see if he is still able to recognise me. Three times I asked him who I was. He would stop his blabbering and say "Mama".

N now, part of me is happy for him because he is no longer suffering but a larger part of me is missing him so much. My baby is no longer with me. I am no longer able to take care of him for he is now under a more capable carer.

I will always have the beautiful memories with Afzal, the moments together that only the two of us share...always.....Mama Afzal.

P/S Thank you all Afzal's friends who visited him in hospital or came to Bentong for his funeral. We decided to bury him in Bentong because that's where he was born n we chose a site right next to my mother, his grandmother to whom he was very close.

19 December 2010 06:38
http://mohdalmie.blogspot.com/2010/12/coretan-mama-mas-afzal.html

BILA baca hmm...aku paham setiap insan punya rasa sedih bila insan yang paling mereka sayangi pergi meninggalkan mereka.tapi perlu ingat TUJUAN HIDUP BUKAN SELAMANYA KEKAL.andai kita insan yang kenal erti hidup ini,tidak kira siapa pun yang mati.ibu,ayah,adik,abang,kakak mahupun saudara mara ,teman.isteri ,suami.itu semua tidak mematahkan kita kerana allah itu bukan kejam,tetapi allah mengingatkan kita.....asal usul kita tanah,.,...dan nabi dan para sahabat selalu mengingatkan kita semua agar sentiasa mengingati mati...kerana itu adalah sikap orang cerdik.....bercakap mungkin mudah tetapi sedarilah IMAN dan TAKWA adalah penyuluh hidup kita.REDHA juga membuatkan jiwa kita tenang,PERCAYALAH ANDAI ALLAH KITA PERCAYA,ANDAI ALLAH KITA PENGANG SEBAGAI TUJUAN HALATUJU HIDUP INI,INSHA ALLAH...kita akan aman,selamat dan tenang.
amin..semoga arwah abang ajis dan masafzal tenang disisi allah....amin-alfatihah


Tuesday, November 23, 2010

:::Lovely Parents::

Salam semua.alhamdulilah,hari ini,bru dapat gambar semasa ayah dan ma p mekah,tgok je dah sebak.yelah dekat sebulam lebih dah tak jumpa..rindunya..allah je tahu.
 ini gambar kat airport kuala terengganu..erm,muka saya dan mak lebih kurang..hehehe....time p masjid hri tu,ada sorang mak cik tegur ,ini anak kak ma ke...hehehe.....kakak saya yang tudung warna hijau dan pink....ermm...rindunya ma dan ayah......




 semoga mereka berolah haji mabrur dan selamat pulang ke malaysia...rindu sama mereka ya allah...huhu...allahurabbi........

::pAKAIAn::

salam semua.alhamdulilah akhirnya aku selamat smpai ke kg halaman ku.seronok juga berada di pasir mas..terima kasih sahabtku anisah,dan sekeluarga yang melayan aku sebagai tetamu rumahnya..hehehe...erm,bila melalui bandar2 besar,melihat dari jauh pakaian anak2 mudi zaman sekarang ,tercalit sedikit dihati ini,kenapa mereka berpakaian begitu,erm...allahurabbi ramainya sekarang pakai tudung tapi baju lengan pendek,ketat,nampak bentuk badan...ya allah..takutnya aku...erm...........tidak kira ditimur,selatan ,utara mahupun barat,aku yakin sekaran malaysia mengalami hendonisme yang keterlalauan..tidak semene-mena mendapat dosa free.bukan untuk menunjukkan aku ini baik,tidak sama sekali,namun aku kesali,pakaian sekarang bukan untuk TUTUP AURAT TAPI FESYEN....erm,so pikirlah semua...aku sedih...hanya doa aku panjatkan untuk mereka agar allah gerakkan hati mereka berubah kejalan yang diredhai allah..amin......

Tuesday, November 16, 2010

::Salam Aidil Adha::

salam aidil adha buat ibu dan ayahku yang kini berada di Mekah,alhamdulilah.kat sana dah raya dahkat m'sia esok baru raya.erm,rindu dekat ma,yelah.raya tahun ini tak macam sebelum2 ni.mujur ada maksu yang sanggup raya ngan kita orang adik beradik.erm,hari ni taksilap hari keempat aku balik,erm,semalam ingatkan abg aku tak puasa,tup2 dia puasa adui,so hari ini aku lak puasa...hehehe...semoga dosa2 aku terampun,banyak aku nak cite tapi aku pun tak tahu nak tulis semua ke..erm,aku nekad habis je degree aku akan terbang sambung belajar ke oversea,insha allah pilihan aku applied maths and chemistry,erm,insha allah aku choose australia,uk,or new zeland.antata 3 pilihan inilah,baru tengok2 je hari tu,time tunggu nak balik rumah.seronok lak,dah lama aku tak bersemangat camni.semoga pemergian aku nanti membuatkan aku kuat dan jauh dari feeling2 ni.perghhhh...dah penat jaga perasaan orang.bilelah masa orang nak jaga perasaan aku.insha allah jumaat ini p kenduri kawin kat rumah member kat pasir mas.hehehe...hope dapatlah release tension nanti,and shopping2 kat kelantan..kui2...sebenarnya aku ni kedekut nak kuar duit,kalau benda tak penting aku tak beli...hehe,untung spaa dapat aku..hahaha..angkut bakul sendiri tul,xdelah...aku tak suak membazir..tapi semua orang ada kekurangan dan kelebihan.so kita semua sama, just how we think to survive and our motivation...itu yang most2 important..kecek omputih lak..k lah..nak masak nasi,erm,pelah aku nak masak hari ni..hohoho..jom main masak2....ekekeke...
akhir kalam,wassalam

Wednesday, November 3, 2010

KeinSaFan........


Pandanglah ke bawah
untuk sedar nikmat yg melimpah
pandanglah ke atas
untuk insaf amalmu yang terbatas
moga di situ nanti takut dan harapmu bersemi

Kekadang mahmudah tidak dapat dicapai dengan amalan
tapi harus ditempa oleh kerikil ujian
sering kali kealpaan dan mazmumah diri
diperingatkan oleh kesempitan rezeki

Sejauh mana kita mengasihi manusia
dibatasi oleh seutuh mana kita pada Yang Esa
hitunglah kesyukuranmu
bukan kesukaranmu

Kekadang TUHAN menyempitkan
agar engkat tidak hanyut dalam kesenangan
kekadang DIA melapangkan...
agar engkau tidak selalu dlm kesempitan...
kekadang DIA melepaskan kau drpd kedua-duanya..
agar engkau tidak bergantung kepada
sesuatu selain-NYA.
p/s: ambil dari blog sahabt...tq shiqin :)

Tuesday, November 2, 2010

My Cuties Nephews...weeeeeeee

SALAM SEMUA....hehehehe..saya bru hbis exam pagi tadi.mod ehmm otak suruh tido,tp mata mau menaip..hari ni saya nak kenalkan anak2 saya...hahaha..lum kawin lagilah.jom,kenal ngn anak2 saudara saya.ada 6 orang semuanya..time cuti perkara yang paling seronok adalh jaga dan main2 ngan diorang+ kucing..hehe...rindulah pulak..ok2..semua beratur ikut barisan..hahaa..
1-AZRUL NADZIRIN.(darjah 5.cerdik tapi malas.huhu..selalu kena paksa belajar,hasilnya dari nu 29 dapat nu 9.masa depan dia cerah,hope dia jadi dr..amin.panggil yoo)
2- ADZIMIN NASIREEN(kalau xsilap ejaan lah hahaha...sory ye angah...hmm.yang ni kalau x cubit aku tak sah,tapi aku suka semangat dia.sangat bagus,yang nak belajar abg dia tapi dia yang bersemangat...panggil adik. ni darjah 1 sekarang)


3-MUHAMMAD AQIL ILMAN  ( yang ni memang manja dengan aku,yang ni aku suka,sebab kakak aku ajr dia dari kecik jadi budak baik macam aku..hehe...,so memang kalau aku balik mesti kalau nampak aku terus CHU YANN!!!..sayang aqil...hehehe.ni nak masuk sekolah tadika tahun depan).


4- AZZAHRA NUR IZ ( yang ni tak payah nak ckap paling ngada-ngada dan buat aku jadi penyabar...huhu..meskipun dia ni banyak karenah,tp aku rindu sangat nak main2 ngan dia..erm,aim pasni nak ajar dia cara  hidup islam  yang btul..suka bila dia  nampak aku nak solat mesti cepat2 dia ambil kain solat dia..hahha..aku tak smapai kau rukuk dia dah sudah dah..hahaha.....ni sama umur ngna aqil...ara ni comel tau..hmm,hope besar nnti tak gatal lah...cam mak dia..hahaha...jahatnya aku,kata kakak sendiri.hehehe...gurau2 je angah).



5-NUR ALEESHA NAJWA( haa,yang ni erm,aku xdapat tgok dari kecik,coz time dia lahir tu,time aku masuk universiti..hehee...aleesya sekarang makin comel,dia ngan aqil sama mak..haha..anak kakak yang kedua.erm,aleesya ni bgus,dia x manja cam abang dia...aleesya ni kuat makan,aku pun tak tahu nape,pantang tgok orang lain makan...yang aku tak leh lupa,hari tu dia tido atas bahu aku,erm,time tu dia susah nak tido,tapi wktu tu,aku dodoikan dia ,smpailah dia tertido ats bhu aku,..comel sangat..dan sekarang makin comel dan lincah..haha.....)


6- AIRIS.(..huhu...xtahu nama penuh dia ape..ni mek klate ni...nilah anak saudara hasil perkahwinan abg aku ngan kak ani...dari kelantan...dulu masa kecik2..airis ni xmau ngna sape2..sekarang,wow mantap..ahhaa..siap dukung lagi..dan hmm sungguh comel dia..muka sebijik cma abg aku..hahaha.....eee..geram aku,selalu menyakat dia...erm..mybe 1 tahun lebih kot..)


haaa...itulah cite anak2 saudara saya...hehehe...ni ada gmbar tpi bukan semua..huhu,.....insha allah,kalau murah rezeki,saya akan dapat 2 orang lagi anak saudara..amin2...murah rezeki..hehee..sesungguhnya ALLAH itu MAHA PENYAYANG,dikalau kita sedih,ALLAH kurniakan insan2 comel yang banyak memberi kemanisan dlaam hidup.meskipun saya bongsu,dengan kehadiran mereka menjadikan saya lebih matang dan rasa cam ada adik..yeay!!!...alhamdulilah..thank you allah :)





Saturday, October 16, 2010

Kenangan Itu.......bawa aku kenal siapa aku

salam pagi semua...erm,dikala mata mengantok membuat stats yang lum siap lagi,terasa diri ini nak rest sekejap dgn mengimbau kenangan paiht yang aku telan hmpir 2 tahun yang lalu.xdleah pahit sangat,masam2 manis je.erm...NAJIHAN AWANG@ ALI...seorang pelajar perubatan sesi 2008/2009..kemudian beralih ke kos sains matematik...erm,knpe jihan,nape tukr kos,medik susah ke,x minat ke,x boleh catch up ke.napa dari dulu ambil jgk..erm..itulah persoalan orang sekeliling aku...emm...xtahu napa nk cite perkara ni,tpi inilah dlaam sejarah hidup aku,aku tersungkur ke bawah.allah itu MAHA ADIL,DIA akan sedarkan kita dikala kita alpa..ye benar,kejayaan semasa matrik,sekolah adalah kngn manis.ibrt kata abg ku,sebelum aku msk universiti,awk belum rasa lagi dugaan dan cabaran,dahulu aku xknl itu smeua,kerana nikmat allah itu membuatkan aku x knl apa erti ujian,sehinggalah aku masuk kos perubatan..erm,allah tahu niat aku...xterlints alngsung aku suka medik...erm,aku xde rasa apa2 ambil medik..huhu..so dont push me being other than what i want.aku sayang ma dan ayah.apa mereka ckp,xde lak marah...ma...yann mintak maaf ma,yann x dpt jadi doktor,tapi yann akan cuba dapatkan PHD....erm,ma x hrp semua tu kan,ma nak aku jadi anak solehah..ma selalu nk aku jadi ustazah.ma cakap aku boleh jadi ustazah,aku nak jadi cikgu,nnti kalau aku ada rezeki,aku akan kembangkan ilmu aku,,,ma,yann sayang sangat ma,...time dpt upsr,pmr,spm dan matrik...ma peluk aku kuat..kuat sangat..aku bangga dapat bhgiakan ma dna ayh dengan kejayaan aku.teringt time sekolah,aku diumumkna pelajar cemerlang.ya allah bukan nak riak.tapi aku puas sebab ma dan ayah menangis melihat aku berjaya.alhamfulilah penat lelah ma dna ayah membuahkan hasil.
ayah, mintak maaf tau hari2 ayah selalu hantar yann g sekolah padahal dah naik bus,tapi selalu lambat smpai pak sheikh(driver bas) mls dah tggu aku..ayah banyak berkorban kt aku,.time balik kls tmbhn,kalau hujan,ayah yang kena hujan,bile naik motor ngan ayah,aku selalu nekad,aku nak bljat betul2.nak ma dan ayah bhgia tgok aku..
ma....dulu masa kecik2 aku selau geram.hehehe.aku bongsu,tp ma xde pun manjakan aku,jd masa kecik aku rapat ngan ayah,hehehe..selalu gaduh ngn ma.jeles tgok ma manjakan abg dan kakakku yang lain...sekarang bila dah beasr,ma dan aku saling bercerita.aku syang sangat ma skrg,lps solat je mesti teringt kat ma..erm,rindu tido sma2...erm rindu tgur ma mengaji,rindu sangat kat ma....erm,aku cuba jadi anak baik...cuba dan cuba,ya allah terima kasih ye...aku bangga ibu-bapaku sangat menjaga anaknya ini..displin dna hormat pada ornag,x membazir dan ilmu agama..subhanallah...dulu2 duk bilik single,tiap2 apa aku buat mesti igat pe ayah dna ma pesan.."lain kali xde orang tutup api,membazir,jangan guna banyak air,allah x suka itu amalan syaitan,rugilah kita.bila basuh pinggan jgn rpt sgt baju ngn sink,nnti basahlah bju,bila jemur kain,jemur elok2,bila sapu rumah kena sapu dua kali bru nmpak bersih,bgun tido terus mandi ,bru segor,belajar sungguh2,jangan main2....
SEMOGA ALLAH MERAHMATI KALIAN..AMIN
MU SALMAS RAMLI &AWANG@ALI MUHAMMAD

Sunday, October 10, 2010

:10.10.10:

SALAM.......
subhanallah,terasa nikmat hari ni,bgun2 je,.allah bagi semangat untuk aku serius dalam apa aku buat.meskipun aku rasa terlalu banyak doasa aku buat,semoga aku jadi lebih baik dan hampir padamu,ROBBI.....xde apa nak cite.tadi tgk fb semua tulsi date hri ni...10.10.10..cantikkan,salam kelahiran dayah...hri ni hri kelahiran dia....dan hri ni jgk angkasawan,sheikh muzadphar kawin(sory kalau salah eja).....erm,semalam aku makan  ngn member yang agak rpatlah.dia cakap rmai nak kawin masa bljr ni,tergaman bila thu kak yang aku knl nakkawin thun depan.hohohoho...erm,aku lak?erm,xleh kawin awal2.xde pun dalam planning aku. si dia pun cakap kawin 2016...tuo kerepot dah aku time tu,.....erm,aku x nak mghrp pada sapa2....tkutlak kalau x jadi....so,blaajr hbis dulu ye cik jihan,cita2 utamakan dari cinta ye..hehehe....so utamakan mana yang patut...insha allah,erm,moga azam aku untk lebih dekat pada allah,itu yang lebih utama.insha allah....
akhir kalam.wassalam~

Friday, October 8, 2010

CORETAN DI AWAL PAGI =)

SALAM,erm,terasa masa berlalu begitu pantas.tiba2 jiwa ini merasakan kenapa aku perlu buat semua ini.dunia...hanyalah sementara,kita semua terlalu kejar dunia...ada apa dengan dunia,terngiang-ngiang pesanan mak aku,"erm,nanti kat kubur,allah tak tnye pun reslt perekse(exam) berapa,allah akan tanya solat kita dulu,amalan kita"...ni,time aku duk sibuk2 study smpai lengah2 solat.erm,btullah tu,kadang2 aku dapat rasa aku terlalu kejar dunia,moga kekuatan dalaman dapat menembusi diriku yang kian hanyut dengan kemewahan dunia,aku tak mahu ini smua,anjakan paradigma yang besar perlu aku buat,ayah aku selalu pesan" makin lama hidup sepatutnya kenalah makin matang".ayah aku rajin,kalah aku,rindu ayah dan ma.tak sabar nak balik,nak dengar ma dan ayah membebel pada anak bongsunya ni..erm,insha allah 19 hb mereka berdua akan berangkat ke MEKKAH untuk menunaikan haji,ma...hehehe.dulu selalu berangan-angan nak p kan,sekrg hajat ma dah tercapai,sellau betulkan bacaan ma..btulkan ma time ma slah baca quran,selalu borak ngan ma berkaitan hal2 agama.suka bila borak ngan ma dan ayah,,bila berdiskusi tentang topic agama,rindu tengok progrm al-kuliyah,forum perdana dan mcm2 agi progrma.erm,cmne raya haji nnti,erm,xpelah yg penting ma dan ayah dpt haji mabrur,amin.....rahmati mereka berdua ya allah..amin~

Friday, September 24, 2010

PERJALANAN INI -----

SALAM SEMUA...
lama tak mengarang kat blog.erm,banyak yang berlagu sejak dua menjak ni.alhamdulilah banyak perkara yang baik dapat.dan tak kurang ujian dan dugaan.al maklum nama pun manusia.erm,terasa masa berlalu begitu pantas,sem niAKU NAK SCORE HABIS2...YES!!!!3.5 ABOVE MESTI DALAM GENGGAMAN...satu berita baik,insha allah kalau dipanjagkan umur dan murah rezeki,aku nak pergi UK time cuti panjang nnti.tak sabar nak pergi ke negera luar...insha allah,kalau diizinkan tuhan...alhamdulilah,daapat tahu urusan haji ma dan ayah dah settle tunggu tarikn nak p aje.alhamdulilah,,,,balik kan ada 2 exam.alhamdulilah pagi tadi exam insurans,,,aku rasa soaln dia direct dan agak senang tapi ramai cakap susah...erm,harap2 aku dapat score,aim nak dapat a...insha allah..salam semua.........

Thursday, September 16, 2010

Aku Ingin Lari!

Untuk apa aku disini lagi
aku ingin lari
jauh..jauh..
kerna hati aku ingin lari
apa nak difikirkan lagi
kata hati kau lari..lari..

Namun dari sudut kecil
hati aku berbicara
jangan kau lari
kerna makin jauh kau lari hanya penat kau dapat
makin jauh kau tuju dia tetap mengejar
makin jauh kau pergi dia tetap mencari
usah kau lari

Aku termanggu sendiri
nak ku lari?
tidak lagi
aku perlu sendiri mencari ketenangan yang hakiki
penuhi hati dengan zikir Ilahi
dan mungkin apa yang pasti
aku harus bangun lagi bukan untuk lari jauh
tapi untuk lari mendapatkan
KEREDHAAN ILAHI
agar hidup aku lebih beerti..

salam one malaysia


SALAM.....
today is Thursday, no feeling,just help my mum and my relatives doing kenduri. oklah today after wake up and pray,help my mum. feel nervous and maybe will get headache, hohoho..just now know that my work and assignment have to do as soon as possible..wowowoo....noooooo....feel tension..hohhoohooo....i need to wake up and no more play.huh.have to check again my time table...allah,please guide my through all obstacles that i will suffer...sometimes feel down.i miss my brother,really miss him,he always remind me...anfd when we chat at ym,he always told me,"najihan belajar betul2.score biar dapat sambung master kat UK."..erm...actually,i dont know who i am...jihan!!!did u crazy...no lah. im not crazy but little bit confuse with myself... actually i miss i who at matriculation...now,feel bad..university life erm..i still adapt and learn new things...dont know what more to write...k lah,times me to study..k,no more tension,pray to allah is best solution...da~

Friday, September 10, 2010

BoNdS oF LoVe

Why are you so sad
And why is it so bad
When some one leaves you behind


Won't you ever know
Don't you realize
It's just a part of life


When you fall in love
With some one some time
It's smile with a broken heart


Oh falling in love
With Allah....


The bonds of love survive
No mountain too high when there's way
Come to Allah you'll never fail
The truth's so close it shall prevail


Allah, we belong to You
And everything we do
We do it all for You


Allah, always by our side
Guiding us to the light
Everything shines bright
No matter day or night

Wednesday, September 8, 2010

EXAM =))))

Salam semua.saya tak tahu universiti lain dah buat lum jadual peperiksaan untuk pelajar-pelajar mereka,ukm dah.hehehe...alhamdulilah.semangat belajar berkobar-kobar bila tgk jadual exam.so,dah boleh buat preparation awal,insha allah,sem ni nak score 3,5 above..hopefully  i will prove it.insha allah.kos sy agak susah,namun tiada apa yang mustahil didunia ni melainkan kita usaha .dan paling penting lilahi taala.insha allah.amin.


1- KAEDAH BERANGKA -26/10/2010
2-ETIKA SAINS DAN TEKNOLOGI -29/10/2010
3-PENYELIDIKLAN OPERASI- 2/11/2010
4- STATISTIK II -8/111.2010
5-KALKULUS KOMPLEKS- 10/11/2010
6-PENGENALAN INSURANS DAN TAKAFUL- 10/11/2010

assignment + raya =???

Salam Satu lebaran.hehehe..poyo je statement tu.hihik..meh sini semua dengar saya punya cite.erm,alhamdulilah sekarang ada kt rumah.hoorey!!!! oleh sebab blog ni diari saya,sebelum dengar mohor2 besar diraja mengumumkan raya,berita yg saya terima ini lebih besar dari itu..hikhik



Assalamualaikum and good afternoon,
I know I have given you the homework, this is extra so that it wont burden you when you come back. Please divide the duties among your groupmates.
 
1. Project - now you are collecting your data and I ask you to tabulate the data during the holidays. The extra work is I want you to do the Introduction till the list of references. In other words the whole report. You can see what are in the report on page 86 which shows you the format of the report. But you donot have to do "terms of references". I want everything to be written in paragraph forms and in detail so that means your method has to be explained in details too, except for the "purpose", this can be written in point forms. Everything that you need to do is in the notes. In the "findings", you explain everything that you have found from your questionnaire, observations and interview. From the questionnaire choose 4-6 questions that is important and answer your purpose to create the charts. Each chart must have explanation of what is the chart all about. How to write this are all in the booklet/notes I gave you earlier (page 86-91). Do not print just save it and I will look at it in the softcopy forms when you come back. I want to see all this in the first week after raya. Then the following week is the presentation week.
 
2. Job application letter and resume - I asked you to find the job advertisement. I have to approve it first before you use it in your application letter. So if you have the advertisement show it to me tomorrow in class.

In the resume you can also include your experiences that you have as a part time worker. Write the date when you start and end the job, the name of the company, your position, the duties of that position and finally the skill that you acquired from it. 
 Thank you. Selamat hari raya and maaf zahir batin and happy holidays for those who are not coming to class tomorrow.


 HA....itulah tugasan aku yang pertama.erm,sebenarnya aku suka lecturer ni ngajar,cuma kdg2 pressure jgk, beliau cerewt sikit,but aku x mau pikir negatif,think + coz nnti mana tau aku keje nnti dpt bos mcm beliau,so nnti xlah pening sgt coz dah ada "experience".hikhik....


TUGASAN SETERUSNYA..
ha,aku dah ada mood nk balik,tiba2 etika pulak lecturer kasi assingment.yeay!!!aku suka..poye je...dalam hati,wah mntap lah aku cuti mengalahkan org keje...byknye assignmnt.tapi...aku suka coz aku kena bc tentang current issue...akku suka bc ttg current issue..at keas tbuka sikit minda yg belum mencecah 360degree,,,dah analytic lum(ni saje relate ngn subjek kalkulus)..hehehe..

TUGASAN YANG WAJIB BUAT
ok, fine,statemnt ini mgtakan,saya ada 2 midsem paper after blik raya:
1)kaedah berangka
2)insurans
kedua-dua subjek ni aku suka,kaedah berangka main kira2 ,aku suka tekan kalkulator laju2.hhehe..,insurans ,aku suka.erm,kadang aku bru thu aku mint subjek ekonomi...nape x ambil aktuari kan..sbb cita2 aku nk jadi menda lain,so aku kena teguh pendirian,x mau tukar2.cm dulu.hukhuk..k,dah...pe lg ye..itu je kot..hahaha...k
selmt hari raya jejan dgn assignmnt anda...sukanya aku...hoho......

Sunday, September 5, 2010

BERAKHIR SEBUAH RAMADHAN....

SALAM SEMUA.rajin sungguh baca blog saya..huhu...erm,apa kena ngn tajuk post ni.jihan sedih,entahlah ramadhan kali ni mcm paling teruk je.harap2 hari2 terakhir ni aku dapat rebut dan mendapat keampunan dari MU.napa aku ckp cmni ek.pertama, aku byk terawih kt surau,kt masjid boleh hitung jari kaki je cukup.xpyh  kira jari tgn.huhu.kedua,baca quran,baca mmglah bc tp x hyati sgt,x bc byk muka surat.sedihnya..ketiga,erm,tabiat buruk dan dosa masih byk,mungkin solat aku terlalu longgar.aku akan cuba perbaiki yg ini.itu je kot.hidup aku macam xde perasaan.napa jihan ckp cmni.aku rasa aku x sekuat dulu,aku rindu saat aku rajin menelaah buku.x lekang tgn dgn  buku.hei..najihan...i have to be strong,sikit lagi nak belajar.you have to prove tht no matter wht happen ,you can do it...ya allah,aku rasa aku jahat sangat.erm..aku cuba ya allah jadi orang matang,aku x mau susahkan mak n ayah aku,aku x nak kecewakan mereka,abg aku yang byk bntu aku,kakak aku yg turt menaruh hrpn pada aku.dan aku ingin jadi contoh pada anak2 saudaraku...bimbing aku,rasa jiwa kosong tanpa keredhaanMU ,semga jiwa ini tidak lekang mengingatiMU YARABBI.........amin........

Friday, September 3, 2010

DIA AKAN TINGGALKAN AKU..

SALAM..hehhe..jejan kembali.huhu...malunya,ramai jugak bc blog saya.ambil yg baik2 je ye..yg bukan2 masuk otak pastu pandai2lah korang keluarkan balik...sape nk tingglkn jihan..mcmlah pakwe..huhu..mestilah pakwe jihan..huhu...ramadhan nama dia.sedih ah,x leh couple lama ngn dia.jihan sem ni bz sgt tp mujur dpt cium kawan  yg rapat ngn  ramadhan ..alquran.hehehe..mujur sempt khtam..erm..mode sedih lak,jihan sebenrnya rasa sedih,sem ni bz sgt,dan boleh hitung ngn jari kaki ini bertemu kekasih hatiku...rmah keduaku..huhu...masjid...jihan rindu sgt kamu...sangat2....huhu..tgk,jihan nk kuar dh air mata,xpelah jihan,kalau bukan kau sapa lg nk tolong mat ...huhu...nak imarahkan surau.xpasal2 nama mat masuk sekali..promote ni.hehehe...td seronok,ada iftar,ada tadarus quran,then moreh.alhamdulilah,aku,husna n sahbt2 yg lain dpt kawal program...namun jauh disudut hati,aku benar2 rindu saat kaki ini melangkah ke masjid,,huuhu..air mata nk jatuh lagi..huhu.moga aku ikhlas dgn apa aku buat skrg,x pyhlah hrp pujian manusia,pujian dari allah lebih utama.huhu.td ngatok,ni tak lak.rasanya aku nak siapkan kekasih aku yg x mati2 lgi ni..aku bru buat dia masuk master...adui..itulah tokoh etika yg aku kenal tulis yg belum siap,sampai bila nk wt ttg dia mati,x hbis2 lg ttg masa dia hidup.hehehe..k,doakn sy ye semua...tq.semoga allah merahmati kita semua.

Wednesday, September 1, 2010

TINDAKAN BIJAK!!!!!

SALAM,hehehe...post ni ditulis selepas cik najihan rasa mengantok membaca dan mengarang tentang kekasih barunya yang sudah meninggalkannya..huhu..sedihkan....KARL RAIMUND POPPER...adui...seronok,tp aku ni ni jenis cerewet...nk perfect,so ambiklah yer...mlm ni nk siapkan sedaya upaya..itu bukan isu yang ingin diluahkan...erm.benda lain sebenarnya.td terbaca satu berita mengatakan sekolah untuk budak2 yang mengandung akan dibuka x silap kat melaka...aku terkejut dan geram,..jika negara kita amalkan hukum hudud insha allah mslh ni akan settle.tp hakikatnya,cmtulah,negara kita ni baik sgt,dan menyedihkan majoriti yg melakukan perbuatan ni org islam, melayu...erm,dimana mentaliti kamu semua...dimana merdeka yang kamu semua laungkan.sedih aku mengenangkan semua ini.bukan mengutuk tindakan kerajaan,cuma langkah  terbaik bagi aku,pengisian rohani dari sekolah lagi amat2 perlu dititikberatkan.aku ingt lagi ada sorang ni,dia dapat a dalam pendidkan moral,tp tgk2 x bermoral pun,jadi jangan asyik nk keje dunia,last2 iman didada kosong dan akhirnya lihatlah remaja sekarang,terlalu obses dengan dunia hingga lupa tanggungjawab pd yg MAHA ESA.....ini pun ingtkn aku yg sering alpa...sedihlah,napa kerajaan lembut sangat,mereka yg bersalah patut dihukum rejam.barulah keinsafan itu akan wujud,kalau hukuman cmni,semua orang tak malu dan kekok sebab kerajaan macam sokong dan boleh bantu.huhu..sedihnya,mesti pihak kerajaan pun pening pikir semua ni...bgi kita yg thu itu salah,jagalah diri masing2.dan paling penting,jangan pandang serong pada mereka yg pernah keterlanjuran,macam lah kita ni baik sgt kan..huhhuuu tak layak pun nk nilai manusia..harap kes2 ini akan berkurang.gusar dihati ini,sahabt nabi pernah berpesan" jika kamu ingin lihat negaramu pada masa hadapan,lihatlah pada generasi mudanya sekarang"..generasi muda skrg???cmne ek.,.korang pun thu kan...nauzubillah.lindungi malaysia ya allah..

BERUBAH

BISMILAHIRAHMANIRAHIM.....
ya allah,,najihan kini tidak seperti dahulu,kenapa ni,.aku kena ingat tujuan aku,aku xleh putus brusaha,aku kena kuat.
tak boleh mengalah dan kena kuat berusaha....aku rindu akan saat bertemu dengan MU....dan...erm,seperti ada sesuatu yang aku patut ubah.maafkan aku ya allah andai diri ini terlalu jahil mengenali mu...malu dan pilu menyusuk kalbu.dahlah jihan,tak mau sedih2 .aku kena bangkit,moga hari besok lebih baik dari hari ini.blog sajalah penguat aku untk belajr.cece..yelah tu.sebelum stdy tulis dulu.moga semangat nak belajar tak luntur.semoga aku lebih iklas pdMU.....semoga hidup aku memberi erti pada semua orang.insha allah.aku suka lagu ni.semoga sapa yg rajin baca blog merapu ni pun suka lagu ni....

Monday, August 30, 2010

CABARAN= DUGAAN =STRESS= DOA=REDHA=TAWAKAL

YA allah,hari ini,erm,banyak yang aku telan dan tempuh.tiba2 tahu rumah masuk orang,hampir seribu lebih duit hilang,tiba2 nangis td.yelah,aku bru balij semalam.then tahu2 rumah masuk orang,nangis teringat muka ma...ya allah,ujian ini benar2 uji keluarga aku.tak dapat bayank muka ma.nangis teringat ma.huhu.....pastu,adui,byk assingment kena submit dan campur exam.aku dah xleh main2.banyak sangat main2.berubahlah wahai jihan..ya allah....kuatkan aku nak siapkna sewmua dengan baik dan jayanya.rahmati aku...maaf sapa2 yang baca blog saya,ini lebih kepada luahan hati,kalau tak suka,x payah baca yer.erm,terasa dengan seseorang,entahlah..mungkin doa aku diterima.tap payah pikir sangat jihan,fokus dengan kerja engkau sekarang.aku cuma risau kt mak aku kt kg.sedih duit hilang.tak pernah rumah kena masuk orang.sapalah punya keje,dahlah bulan puasa.ermm...rahmati keluarga aku ya allah..=(

Wednesday, August 25, 2010

DREAM BECOME TRUE FROM MY LOVELY BROTHER=)

malam ini...habislah hang...

salam,alhamdulilah,satu target dah lepas,dah hbis khatam quran.tadi dah p kat tnb,wah...pas ni ada chance keje kat sana.insha allah,cam best je.hikhik...then,pengalaman xleh lupa,hari ni.driver kami membawa kereta dengan berhati sekali.adui,mujur xkena langgar td.keecut perut aku n kawan2 yang lain.malam ni cover semua or...esok exam..semoga doa ma dan ayah dan semangat aku bolehkan aku jwb exam besok.yeay....dah2...nk mandi,solat.erm,hri ni terawih dlm bilik je...terpaksalah....yg penting khusyuk...k lah...x sabar nak jmpa ma n ayah.dan rasa masakan ma.ma x sabar nak masak ssedap2 kat anak bongsu dia ni.hehehe...BUBUR LAMBUK, sedap.hikhik=)..mode hepi..dalam hati byknya keje aku  sem ni..redha tau jihan..jom kitA BERIBADAH LILAHI TAALA..

HARI NI HARI RABU =)

erm,hari ni dah rabu,besok exam.x habis lagi stdyu.ngeeee....aku ni byk main2.dahlah lusa nak balik.jgn mls2 yer otakku....hukhuk.xde ape nak cerita,ke;lmarin x p pun usrah,penat sgt,hari ni g syarikat tnb.harap2 semua berjalan lancar.insha allah.nak cite tentag  kawan yang aku kenal dulu.erm,aku ni kalau mula2 kwn kalau dah rasa xselesa ngn sapa2,aku akan cuba mengelak bukan somobong, cuma aku x suka kalau berkawan bukan ikhlas,nnti  x saja2 dapat dosa free.huhu.erm,baru2 ni aku lihat perubanhannya,dari berpakaian ketat kepada musilmah yang sangat sopan.ya allah sukanya aku.dan dia menyapa aku dengan mesra.sudah tentu aku gembira.alhamdulilah,erm....aku pun x tahu sapalh kawan baik aku.hahaha....coz hidup aku mcm balance je.x de kwan yang betul2 rapat. xpelah jihan,asal aku x wat orang sakit hati,cukuplah...lagipun memang prinsip aku,buat baik ngn semua orang.hormat orang lebih tua...malas nak merapu-rapu coz xde topik ,hehehe...jom stdy penyelidikan operasi.yeay!!!!!!

Monday, August 23, 2010

MinGGu ni =)

wah,aku  xplan sangat minggu ni,tapi bolehlah..hehehe
1)agama my priority

-hari ni iftar,kena topup nak confirmkan orang yang nk join
-besok saya akn bukak pose dengan kak usrah.insha allah.semoga dipermudahkan
-kecuali hari iftar,saya sedaya upaaya nak solat terawih kat masjid.serius khusyuk dan feel tu ada.nikmat sangat.
-nak habiskan juzuk amma.insha allah dalam 3 hari.pastu nak renew balik bc quran,nak bc sekali ngan makna
- solat sunat hajat tak leh tinggal dah.jangan malas2 ye cik jejan.=) okey
-nak hbiskan solusi yang dah lama aku beli tapi tak khatam2 lagi.ishh,,,,,chayok!!!

2) study is my responsible

-> kena habiskan baca OR...huuhu..khamis ni mid sem.doakan saya yer.
-> rajin buat latihan,jangan malas2
->minggu ni kena siaapkan project bi( questioner)
-> list work untuk buat kt rumah.insha allah balik minggu ni
-> minggu ni jugak aku kena rajin study,xleh malas2.ok!!!
3) relationship

=) banyak kena perbaiki,kena jaga hubungan allah dulu
=) selawat ke atas nabi mesti tak leh lekang dibibir ye.
=) x mau sakitkan hati ma n ayah.insha allah nak petang karang,confirmkan tiket balik untuk nuzul ni
=) x mau sakitkan hati kawan2
=) x mau buruk sangka kat orang lain.k.
finish.moga minggu ini lebih baik daripada sebelumnya...
chayok jejan=)


Saturday, August 21, 2010

DOA SENJATA ORANG MUKMIN

1. surah al-fatihah- doa pembuka segala urusan( nasihat dari ustaz Syed Abdillah Al-Jufri)


2. SURAH AL ‘ALAK (Ayat 1 – 5) - Anak kunci segala ilmu
(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)





3. SURAH ASY-SYARH – Untuk melapangkan and melegakan hati
(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri dan Ustaz T.M. Fouzy Jumat)


4. SELAWAT NABI S.A.W – Doa terang hati
Dibaca 11 kali dikala hendak ke sekolah.
(Nasihat dari Allahyarham Habib Muhammad Bin Saleem Al Atas dan Allahyarham Syed Abdullah Assogoff)

5. SELAWAT NABI S.A.W. – Doa terang hati

“Ya Allah restulah dan sejahterakanlah junjugan kami Muhammad hambamu dan pesuruhmu yang ummi dan di atas keluarga dan sahabat baginda semuanya.”

(Nasihat dari Ustaz T.M. Fouzy Jumat)


6. SELAWAT NABI S.A.W – Pembuka pintu hati “Kesejahteraan kemuliaan seluruh bulan sekelilinginya beribu-ribu di atas junjugan pesuruh yang amat tinggi.

Ya Allah Ya Allah. Wahai Pembuka segala ilmu. Wahai Yang Maha Mengetahui segala ilmu. Ya Allah engkau bukakanlah pintu hati kami dengan pembukaan yang sepenuhnya.”

(Nasihat oleh Ustaz T.M. Fouzy Jumat)

7. WIRID SUPAYA ALLAH REDHA DENGAN USAHA KITA

Mudah-mudahan tidak menjadi seorang muslim professional yang munafiq, tidak terikut-ikut sikap orang Nasrani dan Yahudi (Nasihat dari Prof. Ustaz Hashim Yahya, Mufti Selangor)


Radiitu billahi rabba, wabii islaami diina, wabi muhammadin sallallaahu ‘alaihi wasallaam nabiyan wa rasulla.

Telah bersabda Rasul: Barangsiapa yang berkata ketika petang (zikir yang tersebut) Allah tetap akan meredhakannya (Riwayat Tarmizi)

(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)

8. 8. DO’A MUDAH FAHAM DAN MUDAH HAFAL
Allahummarzuqna ya Rabbi fahman-nabiyin, wa-hifzal-mursalin, wa-ilhamal-mala-ikatil-muqarrabin fi-afiatin ya

“Ya Allah! Kurniakanlah kami fahaman para nabidan hafalan para rasul serta mendapat ilham para malaikat yang hampir denganMu juga kurniakanlah kami kesihatan wahai Yang Amat Mengasihani.”

(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)


9. DOA SUPAYA MENJADI PAKAR TENTANG SESUATU PERKARA
Allahummaftah ‘alaya futuuhal ‘arifiin. Wa faqqihni fiiddiin.
“Ya Allah, terangkanlah hatiku seperti terangnya hati-hati orang yang arif. Fahamkan aku perkara agama ku.”

10. 10. DO’A MENDAPAT ILHAM ATAU IDEA YANG BAIK

Allahumma alhimni rusydii wa a’idznii min syarri nafsi.

“Ya Allah, berilah aku ilham petunjuk (kecerdasan) dan lindungilah aku dari kejahatan nafsuku.”

11. DO’A KETIKA HENDAK BERSYARAH ATAU BERBAHAS


Rabbisy rahli sadri wa yassirli amri wahlul ‘uqdatan min lisani yafqahu qauli.

“Ya Allah! Lapangkanlah dadaku, mudahkanlah pekerjaanku (urusanku) dan lancarkanlah lidahku agar mereka faham pembicaraanku.”


12. DO’A MOHON DITAMBAH ILMU DAN KEFAHAMAN


Rabbi zidnii ‘ilman warzuqni fahman

“Ya Tuhanku, tambahkanlah kepadaku ilmu dan berilah aku kefahaman (pengertian yang baik dan fahaman).




13. WIRID UNTUK MENDAPAT ILMU DENGAN HIKMAH
Ya ‘Aliimu Ilman Hikmah

“Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui Ilmu Yang Berhikmah”



14. WIRID UNTUK PELAJAR

Dibaca selepas solat (7 kali) supaya diberi petunjuk, ilmu, kepakaran yang nyata.


Ya Haadii Ya “Aliimu Ya Khabiru Ya Mubiin.



“Wahai Tuhan Yang Maha Memberi Petunjuk, Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui, Wahai Tuhan Yang Maha Waspada Wahai Tuhan Yang Nyata”

15.Wirid ini adalah sebahagian dari wirid susunan Ahmad Asrory Al Ishaqy.

Ya ‘Aliimu Allimni Hikmah

“Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui, ajarkanlah aku hikmah”.

(Nasihat dari Ustaz T.M. Fouzy Jumat)



16. DOA KETIKA KEGELAPAN FIKIRAN (mental block)

Dibaca sewaktu menduduki peperiksaan

Ya Haadi, ihdinii.

“Wahai Tuhan Yang Memberi Petunjuk, tunjuki aku”

Imam Ahmad bin Ali Albunni mengatakan, Nama Allah ini adalah lafaz zikir malaikat Israfil. Apabila kita berada dalam kegelapan fikiran, kita baca doa tersebut, insya-Allah seketika itu juga kita akan memperoleh petunjuk. Boleh juga dibaca seketika sesat jalan.





17. WIRID UNTUK MENJADI BIJAK PANDAI
Ya Rasyidu – Dibaca sebanyak mungkin selepas solat





“Wahai Tuhan Yang Maha Pandai”

Jika kita ingin menjadi orang yang bijak pandai, di samping kuat belajar dan menuntut ilmu pengetahuan dan mengembangkan bakat masing-masing, eloklah bermohon kepada Allah dengan berulangkali berzikir kalimah di atas sebanyak mungkin, semoga akan berjaya.

18. WIRID UNTUK “MELIHAT” YANG DI RAHSIAKAN

Alaa Ya’lamu Man Khalaq Wahuwal Lathiiful Khabiir

“Tidakkah Dia mengetahui apa yang Dia ciptakan, sedangkan Dia Maha Halus lagi Maha Mengetahui”.

Jika dibaca 9 kali ketika hendak tidur dan beristiqamah dengannya, insya-Allah ia akan bermimpi dan melihat dalam tidurnya akan sesuatu yang dikehendakinya. Jika diamalkan selalu insya-Allah akan didorongkan untuk belajar perkara yang akan disoalkan dalam sesuatu peperiksaan. Boleh juga dibaca ketika mengalami suatu masalah dalam pelajaran atau projek.

Friday, August 20, 2010

BeGiNiNg ^-^

alhamdulilah,di pagi yang barakah aku mencoret tulisan in.hehehe.padahal guna laptop bukan menulis pun.sebenarnya dah byk kali buat blog,asyik salah password,x taulah yang ni sampai bile boleh bertahan.insha allah aku cadabg nak masukkan apa yang aku belajar setiap hari di universiti especially kos yang aku ambil sekarang.ini diari saya.insha allah  guna sebaik mungkin.=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...