Monday, August 30, 2010

CABARAN= DUGAAN =STRESS= DOA=REDHA=TAWAKAL

YA allah,hari ini,erm,banyak yang aku telan dan tempuh.tiba2 tahu rumah masuk orang,hampir seribu lebih duit hilang,tiba2 nangis td.yelah,aku bru balij semalam.then tahu2 rumah masuk orang,nangis teringat muka ma...ya allah,ujian ini benar2 uji keluarga aku.tak dapat bayank muka ma.nangis teringat ma.huhu.....pastu,adui,byk assingment kena submit dan campur exam.aku dah xleh main2.banyak sangat main2.berubahlah wahai jihan..ya allah....kuatkan aku nak siapkna sewmua dengan baik dan jayanya.rahmati aku...maaf sapa2 yang baca blog saya,ini lebih kepada luahan hati,kalau tak suka,x payah baca yer.erm,terasa dengan seseorang,entahlah..mungkin doa aku diterima.tap payah pikir sangat jihan,fokus dengan kerja engkau sekarang.aku cuma risau kt mak aku kt kg.sedih duit hilang.tak pernah rumah kena masuk orang.sapalah punya keje,dahlah bulan puasa.ermm...rahmati keluarga aku ya allah..=(

Wednesday, August 25, 2010

DREAM BECOME TRUE FROM MY LOVELY BROTHER=)

malam ini...habislah hang...

salam,alhamdulilah,satu target dah lepas,dah hbis khatam quran.tadi dah p kat tnb,wah...pas ni ada chance keje kat sana.insha allah,cam best je.hikhik...then,pengalaman xleh lupa,hari ni.driver kami membawa kereta dengan berhati sekali.adui,mujur xkena langgar td.keecut perut aku n kawan2 yang lain.malam ni cover semua or...esok exam..semoga doa ma dan ayah dan semangat aku bolehkan aku jwb exam besok.yeay....dah2...nk mandi,solat.erm,hri ni terawih dlm bilik je...terpaksalah....yg penting khusyuk...k lah...x sabar nak jmpa ma n ayah.dan rasa masakan ma.ma x sabar nak masak ssedap2 kat anak bongsu dia ni.hehehe...BUBUR LAMBUK, sedap.hikhik=)..mode hepi..dalam hati byknya keje aku  sem ni..redha tau jihan..jom kitA BERIBADAH LILAHI TAALA..

HARI NI HARI RABU =)

erm,hari ni dah rabu,besok exam.x habis lagi stdyu.ngeeee....aku ni byk main2.dahlah lusa nak balik.jgn mls2 yer otakku....hukhuk.xde ape nak cerita,ke;lmarin x p pun usrah,penat sgt,hari ni g syarikat tnb.harap2 semua berjalan lancar.insha allah.nak cite tentag  kawan yang aku kenal dulu.erm,aku ni kalau mula2 kwn kalau dah rasa xselesa ngn sapa2,aku akan cuba mengelak bukan somobong, cuma aku x suka kalau berkawan bukan ikhlas,nnti  x saja2 dapat dosa free.huhu.erm,baru2 ni aku lihat perubanhannya,dari berpakaian ketat kepada musilmah yang sangat sopan.ya allah sukanya aku.dan dia menyapa aku dengan mesra.sudah tentu aku gembira.alhamdulilah,erm....aku pun x tahu sapalh kawan baik aku.hahaha....coz hidup aku mcm balance je.x de kwan yang betul2 rapat. xpelah jihan,asal aku x wat orang sakit hati,cukuplah...lagipun memang prinsip aku,buat baik ngn semua orang.hormat orang lebih tua...malas nak merapu-rapu coz xde topik ,hehehe...jom stdy penyelidikan operasi.yeay!!!!!!

Monday, August 23, 2010

MinGGu ni =)

wah,aku  xplan sangat minggu ni,tapi bolehlah..hehehe
1)agama my priority

-hari ni iftar,kena topup nak confirmkan orang yang nk join
-besok saya akn bukak pose dengan kak usrah.insha allah.semoga dipermudahkan
-kecuali hari iftar,saya sedaya upaaya nak solat terawih kat masjid.serius khusyuk dan feel tu ada.nikmat sangat.
-nak habiskan juzuk amma.insha allah dalam 3 hari.pastu nak renew balik bc quran,nak bc sekali ngan makna
- solat sunat hajat tak leh tinggal dah.jangan malas2 ye cik jejan.=) okey
-nak hbiskan solusi yang dah lama aku beli tapi tak khatam2 lagi.ishh,,,,,chayok!!!

2) study is my responsible

-> kena habiskan baca OR...huuhu..khamis ni mid sem.doakan saya yer.
-> rajin buat latihan,jangan malas2
->minggu ni kena siaapkan project bi( questioner)
-> list work untuk buat kt rumah.insha allah balik minggu ni
-> minggu ni jugak aku kena rajin study,xleh malas2.ok!!!
3) relationship

=) banyak kena perbaiki,kena jaga hubungan allah dulu
=) selawat ke atas nabi mesti tak leh lekang dibibir ye.
=) x mau sakitkan hati ma n ayah.insha allah nak petang karang,confirmkan tiket balik untuk nuzul ni
=) x mau sakitkan hati kawan2
=) x mau buruk sangka kat orang lain.k.
finish.moga minggu ini lebih baik daripada sebelumnya...
chayok jejan=)


Saturday, August 21, 2010

DOA SENJATA ORANG MUKMIN

1. surah al-fatihah- doa pembuka segala urusan( nasihat dari ustaz Syed Abdillah Al-Jufri)


2. SURAH AL ‘ALAK (Ayat 1 – 5) - Anak kunci segala ilmu
(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)





3. SURAH ASY-SYARH – Untuk melapangkan and melegakan hati
(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri dan Ustaz T.M. Fouzy Jumat)


4. SELAWAT NABI S.A.W – Doa terang hati
Dibaca 11 kali dikala hendak ke sekolah.
(Nasihat dari Allahyarham Habib Muhammad Bin Saleem Al Atas dan Allahyarham Syed Abdullah Assogoff)

5. SELAWAT NABI S.A.W. – Doa terang hati

“Ya Allah restulah dan sejahterakanlah junjugan kami Muhammad hambamu dan pesuruhmu yang ummi dan di atas keluarga dan sahabat baginda semuanya.”

(Nasihat dari Ustaz T.M. Fouzy Jumat)


6. SELAWAT NABI S.A.W – Pembuka pintu hati “Kesejahteraan kemuliaan seluruh bulan sekelilinginya beribu-ribu di atas junjugan pesuruh yang amat tinggi.

Ya Allah Ya Allah. Wahai Pembuka segala ilmu. Wahai Yang Maha Mengetahui segala ilmu. Ya Allah engkau bukakanlah pintu hati kami dengan pembukaan yang sepenuhnya.”

(Nasihat oleh Ustaz T.M. Fouzy Jumat)

7. WIRID SUPAYA ALLAH REDHA DENGAN USAHA KITA

Mudah-mudahan tidak menjadi seorang muslim professional yang munafiq, tidak terikut-ikut sikap orang Nasrani dan Yahudi (Nasihat dari Prof. Ustaz Hashim Yahya, Mufti Selangor)


Radiitu billahi rabba, wabii islaami diina, wabi muhammadin sallallaahu ‘alaihi wasallaam nabiyan wa rasulla.

Telah bersabda Rasul: Barangsiapa yang berkata ketika petang (zikir yang tersebut) Allah tetap akan meredhakannya (Riwayat Tarmizi)

(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)

8. 8. DO’A MUDAH FAHAM DAN MUDAH HAFAL
Allahummarzuqna ya Rabbi fahman-nabiyin, wa-hifzal-mursalin, wa-ilhamal-mala-ikatil-muqarrabin fi-afiatin ya

“Ya Allah! Kurniakanlah kami fahaman para nabidan hafalan para rasul serta mendapat ilham para malaikat yang hampir denganMu juga kurniakanlah kami kesihatan wahai Yang Amat Mengasihani.”

(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)


9. DOA SUPAYA MENJADI PAKAR TENTANG SESUATU PERKARA
Allahummaftah ‘alaya futuuhal ‘arifiin. Wa faqqihni fiiddiin.
“Ya Allah, terangkanlah hatiku seperti terangnya hati-hati orang yang arif. Fahamkan aku perkara agama ku.”

10. 10. DO’A MENDAPAT ILHAM ATAU IDEA YANG BAIK

Allahumma alhimni rusydii wa a’idznii min syarri nafsi.

“Ya Allah, berilah aku ilham petunjuk (kecerdasan) dan lindungilah aku dari kejahatan nafsuku.”

11. DO’A KETIKA HENDAK BERSYARAH ATAU BERBAHAS


Rabbisy rahli sadri wa yassirli amri wahlul ‘uqdatan min lisani yafqahu qauli.

“Ya Allah! Lapangkanlah dadaku, mudahkanlah pekerjaanku (urusanku) dan lancarkanlah lidahku agar mereka faham pembicaraanku.”


12. DO’A MOHON DITAMBAH ILMU DAN KEFAHAMAN


Rabbi zidnii ‘ilman warzuqni fahman

“Ya Tuhanku, tambahkanlah kepadaku ilmu dan berilah aku kefahaman (pengertian yang baik dan fahaman).




13. WIRID UNTUK MENDAPAT ILMU DENGAN HIKMAH
Ya ‘Aliimu Ilman Hikmah

“Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui Ilmu Yang Berhikmah”



14. WIRID UNTUK PELAJAR

Dibaca selepas solat (7 kali) supaya diberi petunjuk, ilmu, kepakaran yang nyata.


Ya Haadii Ya “Aliimu Ya Khabiru Ya Mubiin.



“Wahai Tuhan Yang Maha Memberi Petunjuk, Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui, Wahai Tuhan Yang Maha Waspada Wahai Tuhan Yang Nyata”

15.Wirid ini adalah sebahagian dari wirid susunan Ahmad Asrory Al Ishaqy.

Ya ‘Aliimu Allimni Hikmah

“Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui, ajarkanlah aku hikmah”.

(Nasihat dari Ustaz T.M. Fouzy Jumat)



16. DOA KETIKA KEGELAPAN FIKIRAN (mental block)

Dibaca sewaktu menduduki peperiksaan

Ya Haadi, ihdinii.

“Wahai Tuhan Yang Memberi Petunjuk, tunjuki aku”

Imam Ahmad bin Ali Albunni mengatakan, Nama Allah ini adalah lafaz zikir malaikat Israfil. Apabila kita berada dalam kegelapan fikiran, kita baca doa tersebut, insya-Allah seketika itu juga kita akan memperoleh petunjuk. Boleh juga dibaca seketika sesat jalan.





17. WIRID UNTUK MENJADI BIJAK PANDAI
Ya Rasyidu – Dibaca sebanyak mungkin selepas solat





“Wahai Tuhan Yang Maha Pandai”

Jika kita ingin menjadi orang yang bijak pandai, di samping kuat belajar dan menuntut ilmu pengetahuan dan mengembangkan bakat masing-masing, eloklah bermohon kepada Allah dengan berulangkali berzikir kalimah di atas sebanyak mungkin, semoga akan berjaya.

18. WIRID UNTUK “MELIHAT” YANG DI RAHSIAKAN

Alaa Ya’lamu Man Khalaq Wahuwal Lathiiful Khabiir

“Tidakkah Dia mengetahui apa yang Dia ciptakan, sedangkan Dia Maha Halus lagi Maha Mengetahui”.

Jika dibaca 9 kali ketika hendak tidur dan beristiqamah dengannya, insya-Allah ia akan bermimpi dan melihat dalam tidurnya akan sesuatu yang dikehendakinya. Jika diamalkan selalu insya-Allah akan didorongkan untuk belajar perkara yang akan disoalkan dalam sesuatu peperiksaan. Boleh juga dibaca ketika mengalami suatu masalah dalam pelajaran atau projek.

Friday, August 20, 2010

BeGiNiNg ^-^

alhamdulilah,di pagi yang barakah aku mencoret tulisan in.hehehe.padahal guna laptop bukan menulis pun.sebenarnya dah byk kali buat blog,asyik salah password,x taulah yang ni sampai bile boleh bertahan.insha allah aku cadabg nak masukkan apa yang aku belajar setiap hari di universiti especially kos yang aku ambil sekarang.ini diari saya.insha allah  guna sebaik mungkin.=)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...