Saturday, April 28, 2012

Sabah Bah =)

 As salam, alhamdulilah,dengan impah kurniaanNYA, travel secara solo yang pertama kali dibuat oleh diri ini berjalan lancar. Syukur alhamdulilah,selamat saya pergi dan pulang.

Nak cite dari mana yer???ecece...macam ramai je stalker blog ni...hehehe..ini jelah kenangan time muda-mudi. nanti dah tua-tua leh tunjuk dekat anak-anak dan cucu perjalanan hidup ini yang tidak seberapa....banyaknya melalut intro ni..okeyh!!jom cite...

Alhamdulila,flight dari pukul 3.25petang pada 21hb April bersamaan dengan hari Sabtu selamat mendarat di Terminal Lapangan Terbang Kota Kinabalu pada jam 6.00 petang.syukur tak terhingga time tu sebab inilah kali pertama saya bercuti seorang diri..huhu..semasa dalam flight,sempat borak dengan adik yang berusia 21 tahun,tak ingat nama dia , tak silap IRA, orang kundasang. okeyh... kawan saya masa medik dulu, Zatil bersama ibunya yang sangat sweet dan saya sangat suka datang menejemput saya. kebetulan pada hari saya sampai ayah Zatil baru lepas operate. sepanjang perjalanan hendak ke rumahnya,subhanallah,cantiknya kota kinabalu.pulau2 di sebelah kiri dan kanan memang memukau mata ini.kagum dengan ciptaan ILAHI.

Sampai dirumah, dijamu dengan kari ikan yu yang sangat sedap.hehe..lepas tu,kawan baikku semasa plkn dahulu ,Khalisah yang kebetulan tinggal berdekatan dengan rumah Zatil. ayah Zatil ketika itu felo asrama yang Khalisah duduk.tak sangka.ALLAH permudah segalanya..so,malam tu borak-borak untuk plan kami spanjang jihan berada di Sabah....pastu tido...kat sane..saya tido awal dan bangun awal.sebab subuh di sana pujul 4.30 ++.. awal kan +_+

Keeseokannya, saya, Khalisah dan 3 orang kawannya An- an, Chai dan Sally telah pergi ke Kundasang. kami bertolak pukul 10.30 dari rumah Zatil. Zatil tidak dapat join sebab kakak2 Zatil nak datang  umah melawat abahnya yang baru lepas operate.time tu ,jihan pun bersalah.sebab tak tunggu sma2.mereka paham sebab jihan hnya stay 4 hri je..huhu..

So,kami bertolak dalam kehujanan dan sampai ke Kundasang pada pukul 1.30 ptg. Alhamdulilah,akhirnya sampai juga ke sana dengan menaiki pengangkutan awam... sejuk sangat cuaca kata sana. Lisa telah bawa jihan ke Desa Park @ nama famousnya Kg New Zealand, lepas tu pergi ke Kundasang Memorial Park yang tak jauh dari Desa Park. Selepas itu, kami mengambil van untuk pergi ke Kinabalu Park..ini kira kaki2 Gunung Kinabalu... jihan memang syorkan Kundasang adalah tempat wajib yang patut korang pergi!!memang best.










okeyh.pada hari berikutnya,p Pasar Filipin..huhu..tak ingat nak snap pic...seronok membeli belah...banyak gila shoping..huhu.bukan untuk diri sendri.tapi dari pesanan penaja.huhu..

oh,lupa before p pasr tu, sempat p UMS dengan Zatil families..seronok jugak tengok UMS ni...kalau nak tahu  UMS mula ditubuhkan pada 1994...muda kan??? ukm sangatlah tua..1976...jadi,anda semua leh compare cmne lah bangunan antara universiti ni..hehehehe...

hari last, lepas hantar adam (adik Zatil), ayah Zatil bawak kami p makan kat kedai yang best...hehehe....sedap sangat laksam.kedai tu pemiliknya orang kelantan.hehee..lepas tu, sempat p jambatan gantung TAMPLIN. tak silaplah..ada sejarah disitu..lpas tu,blik rumah dan dalam pukul 10.30 bergerak dengan lisa pergi ke 1 BORNEO @ 1B. okeyh, ni  1 st time saya tengok movie..huhu...mereka yang pilih tajuk cite..tajuknya sedap THE DARK FLIGHT.ingatkan cite omputih,sekali...Thailand..ambik kau....then..cite hantu..pe lgi...menjerit- jerit kami dpanggung yang dipenuhi oleh 5 org shaja..mujur 5orang..filem tu memang mantaplah...kesian jihan. 1st time tgok wayang..mereka bagi tgok cite hantu.hehehe..tapi seronok.then lepas tu p makan pizza....zatil belanja..banyak giler kami makan.terima kasih zatil...

okeyh. dalam pukul 4 lebih,kami bertolak ke aiport.saya dah nak balik..huhu..rasa cam xmau balik.seronok duk sana.terima kasih kepada Zatil sekeluarga yang menerima kunjungan saya..saya rasa beruntung Zatil dapat mak dengan ayah yang sangat baik bagi saya. kepada Zatil, semoga dipermudahkan segalanya..hehehe...insha ALLAH,  jodoh Zatil dengan si dia adalah yang terbaik..dan untuk my beloved friend, Khalisah, terima kasih sebab kau sanggup habiskan masa, duit dan tenaga teman jihan .terharu sangat.semoga berjaya ye...dan  selamat menikah nanti..semua dah nak kawen...seronok dengar cerita mereka semua...kenangan-kenagan bersama kalian semua takkan dilupakan.terima kasih.selamat tinggal sabah bah =)





Saturday, April 21, 2012

sahabat @ teman @ kawan @ lawan....


As salam semua, alhamdulilah dengan limpah rahmatnya,masih diberi ruang untuk terus bernafas. erm tak tahu nape nak buat tajuk ni. honestly, terasa diri ni banyak sangat duk mengata orang minggu lepas. time lepas ambil wudhuk, sebelum solat terasa Ya Allah, napa aku leh cakap macam tu,napa buka aib orang..ALLAH dah rasa tak tenang, lantas dalam solat ,sujudku yang terakhir aku doa-doakan insan itu. usai wirid , aku doakan insan-insan itu... ermmm.....sebenarnya aku tak suka rapat sangat berkwaan dengan orang..bukan sombong ..ermmm..sebab



  1. Dah serik sebab orang hanya cari time susah...erm..memang akan ada kata hidup ni jangan harap pembalasan. yuppp..betul,setuju,ingat pesanan Prof Muhaya kita mesti cari redha ALLAH bukan penghargaan manusia.yup aku pegang words tu dan sebab itu, aku be natural untuk semua orang agar setiap apa yang aku lakukan ikhlas. Ya ALLAH,terasa masih jahil...tapi Allah selalu baik terhadapi diri yang degil ni..selalu kalau malas, akan ada suara kecil dalam diri ini yang nasihatkan diri ini, najihan..jangan malas...p solat,pastu stdy,najihan...jangan main2..dah  xlama nak exam..huhu...trima kasih ya ALLAH selalu guide aku..yuppp....ALLAH adalah sahabat terbaik aku.
  2. Bila dah berkawan,tak kan lari dari bergosip,honestly...saya tak suka burukkan orang...biarlah mereka dengan cara mereka...huhu...menambah dosa-dosa ..kurang dah pahala kita..huhuuhu...kiter tak suka.mula lah gelabah,terasa erm,baik sangat ke saya ni...huhuhuhuhu.....astaghfirullah hal'azim.
  3. Bila jadi neutral ni, kawan2 pun selesa dengan jihan. ingat lagi tIme matrik, niat nak baik dengan semua orang... tapi mintak dengan ALLAH doa tu macam tak habis....sebb macam artis lak...semua orang suka p bilik, tnye soalan2 .... jihan lak suka stdy kat masjid.. kesian roomate kena jwb pertanyaan kawan2...
  4. Ok, sebenarnya, dapat rasa dalam family sendiri pun...abang2 dan kakak2 pun xde kwn2 yang terlalu rapat.....sejujurnya dalam family kami, sahbat kami adalah mak, ayah dan adik beradik sendiri. yup, jihan sendiri lagi selesa bercerita dengan mereka berkaitan semua perkara. yup...memang itulah yang berlaku..alhamdulilah..
  5. Hari tu,ada orang tegur, perangai jihan macam abang jang (abang no. 3). independent dan x suka bergantung dengna orang lain.. entahlah,..tergaman gak mula-mula...tapi bila pikir balik. x rasa keseorangan sebab saya ada family yang sangat caring dan seriusly lebih selesa cite dekat mereka dari kwn2 belajar...huhu
tak tahulah nape nak cite tentag kawan...sbb dah banyk makan hati,atau hati jihan ni memang keras...huhu.... ya ALLAH , jihan cuba jadi kawan yang baik untuk smua orang, tak hasad dengki, kalau ada terus doakan mereka ye kawan2 jadikan mereka orang soleh.sebab syaitan ni suka kacau kite..huhu...rasanya lebih selesa begini...semoga ALLAH rahmati kalian semua dan berkawanlah kerana  ALLAH bukan mencari kesempatan dan kesenangan diri semata-mata..... =)

Friday, April 13, 2012

Progressss ~

As salam,dah hampir 80% nota-nota makanan telah dimakan dengan jayanya.erkk..hehehe. ok,almost 80% of the notes sudah dicattit dengan cantiknya,tinggal 2-3 notes lgi untuk dipahamkan.lepas tu sesi mengulang dan menghilight mana yang penting.tergaman bila lecturer kata,ada 100 soaln objektif yang perlu dijawab.tak dapat bayang camne tangan nanti..kena buat senaman tangan dulu nnti..huhuhu.

Lama dah tak cite tentang progress hidup saya yang tak delah menarik sangat,jom tengok checklist ini.huhu

1- 50%  proses nak ambil lesen dah tercapai. teori amali kereta dah ambil minggu lepas.alhamdulilah,tinggal 50% lagi untuk lesen P.doakan saya ye kawan2 untuk lulus .amin.

2- Kamera dah beli, plan p sabah jugak alhamdulilah menjadi.minggu depana 21-24 hb saya pergi ke sabah.semoga ALLAH lancarkan kesemuanya. amin.

3- Thesis ,oooooo..sedih sikit,sedang menaip bab 2,dah  7 page dah taip,tinggal 7 @ 8 page lagi... doakan saya,aim nak hantar thesis minggu ke 11. sekarang minggu ke 8 =_=

4- Apply master program.insha ALLAH, further stdy dekat UKM jugak.hehehe.sayang betul UKM. ada 2course yang tengah menimbang.erm,satu tu memang ambil sebab minat dan aim nak jadi pensyarah,satu lagi bgus sebab peluang kerja cerah dan membabitkan industri.aihhh,pening...aim,nak jumpa Dr Rokiah dan Dr. Zainol untuk dapatkan pandangan. semoga dipermudahakn amin.

5- Isnin dan rabu ni ada exam mid sem.doakan saya yer..nak dapat dekan sem ni.untuk mereka, mak dan ayah tersayang.sayang sangat2 dekat mereka.

6- Cikgu Khairul Bahriyah dah 4 bulan dihospital. 2 hari lepas ada call cikgu. adik cikgu angkat dan sempat borak dengan adik dan mak cikgu.doakan cikgu saya yang paling saya sayang ini.i miss u alot cikgu. ='(

7- Sepupu akan kawen lepas raya,alhamdulilah......saya?? buat masa sekarang perbaiki diri dan dekatkan diri pada ALLAH. semoga dipermudah kan segalanya cuzen.

8- Berkesempatan pergi UIA Gombak minggu lepas. amazing experience being there. rasa nak belajar kat situ,. terasa barakah bila berada dalam masjid UIA.ya ALLAH, semoga aku diberi lagi peluang untuk memunajat dirumahMU.AMIN =)

lastly,  pic special untuk my cousin,semoga menjadi isteri solehah =)

Friday, April 6, 2012

Awatif Wedding

As salam, saje nak cite tentang seorang kawan sekolah menengah yang telah bernikah masa sem break yang lalu. Suka tengok majlis perkahwinan yang bersederhana dan tenang je.. Boleh rasa,nak buat macam ni jugak untuk majlis nikah sendiri.hehee.ameen. Sebenarnya baru dapat picture ,sebab tu baru nak cite.hehee

with tie and alya

yang pakai tudung coklat tu pengantin...hehehe..acah je...awatif yg pakai tudung purple bhgian hdpn.hehehe

favourite hantaran...cantik...ini buat dari cake tau,bukan kasut dan handbeg yang betul =)

 semoga beroleh rahmat dan keberkatan buat awathif dan suami =)















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...